Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Vier vragen die iedereen zich stelt bij het schilderen van een binnenmuur


Je wil nu al een tijdje die muur in de kamer schilderen, maar je weet niet goed hoe je eraan moet beginnen. Welk materiaal haal je best in huis? Hoeveel verf heb je nodig? Welke kleur kies je? In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op de meest gestelde vragen bij het schilderen van een binnenmuur.

1. Welk materiaal heb ik nodig?

  1. Materiaal om de vloer af te dekken: denk bijvoorbeeld aan progold afdekkart of afdekfolie.
  2. Tape om raamkaders en plinten af te plakken.
  3. Verfbak
  4. Antispat verfrol en houder 
  5. Borstel
  6. Klein rolletje om de zijkant en hoeken te schilderen.

Als de muur al eens geschilderd werd, hoef je geen grondlaag meer aan te brengen. Het volstaat dan om de muur te reinigen met Berdy Clearline Ontvetter. Indien nodig kan je onneffenheden wegwerken door te schuren of te plamuren.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als de muur nog niet eerder geschilderd werd, moet je een grondlaag aanbrengen om de zuigkracht van de muur tegen te gaan. De grondverf zorgt ervoor dat de volgende verflagen goed hechten aan de ondergrond en dat er geen strepen of kleurverschillen verschijnen op de geverfde muur. Als grondverf voor je binnenmuren kan je perfect kiezen voor de Sikkens Rubbol BL Primer of de Trimetal Primer.

Handige helpers

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Storch Hoekverfrol
Vanaf € 25,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
ProGold Verfrol + Beugel Antispat 18 cm
Vanaf € 6,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Afdekfolie
Vanaf € 1,95 

2. Welke verf heb ik nodig?

Alle watergedragen muur- en plafondverven zijn geschikt om een binnenmuur mee te schilderen. Welke verf je kiest, hangt daarnaast af van jouw prioriteiten: wil je dat de verf goed afwasbaar is? Kies dan voor de Sigma Pearl Clean MattLevis EasyClean Mur Mat of de Sikkens Alpha Rezisto

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor matte of glanzende muurverf. Wil je een luchtzuiverende verf, bijvoorbeeld voor in de kinder- of slaapkamer? Dan kan je kiezen voor de Sigma Air Pure Supermatt of de Levis White+ AIR Clean.

Muur- en plafondverf

Ecolabel
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Caparol Capatex Mat
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 10 l
Varianten van € 67,45 
Vanaf € 123,95 
Bekijk product
Ecolabel
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Caparol Capatex Primer
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 5 l
Vanaf € 65,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Caparol Capatex Spack
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 5 l
Vanaf € 74,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Copagro Copacryl Mat
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 2,5 l
Varianten van € 17,45 
Vanaf € 36,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Copagro Copaprim
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 2,5 l
Vanaf € 41,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Copagro Formule 12
Kies je kleur: Wit | Inhoud: 5 l
Vanaf € 45,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Copagro Glasweefsellijm
Inhoud: 1 kg
Vanaf € 5,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Levis Ambiance Beton Effect - Modern Beton
Kleur (Levis): Modern beton | Inhoud: 5 l
Varianten van € 54,45 
Vanaf € 105,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Levis Ambiance Metallic - Brons
Colour (Levis Glitter & Metallic): Brons (Metallic) | Inhoud: 1 l
Vanaf € 40,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Levis Ambiance Mur Colour Tester
Kleur (Levis Ambiance): 4510 - Spelt | Inhoud: 30 ml
Vanaf € 2,45 
Bekijk product

3. Hoeveel verf heb ik nodig? 

Voor een standaard muurverf mag je rekenen op 1l / 10 m². Op onze webshop vind je telkens bij de kenmerken van elke verf hoeveel verf je per vierkante meter nodig hebt. 

Maar dat is slechts een benadering. Er zijn namelijk enkele factoren die deze hoeveelheid beïnvloeden:

  • Hoe gestructureerd is je muur? Bij een muur die volledig effen is, heb je minder verf nodig dan bij een muur die oneffen is. 
  • De rol waarmee je schildert bepaalt ook hoeveel verf je nodig hebt. De ene rol neemt namelijk meer verf op dan de andere. 
  • De persoon die schildert. De ene persoon legt de verf dikker dan de andere. Wie dikke verflagen legt, zal meer verf nodig hebben dan wie zuiniger omgaat met de verf. 


Je moet deze factoren dus een beetje proberen in te schatten bij het kiezen van je verf. Ben je toch niet helemaal zeker? Kom dan gerust eens langs of 
contacteer onze experts, we helpen je graag!

4. Hoe kies ik de kleur? 

In verfwinkels of doe-het-zelfzaken kan je altijd kleurstalen opvragen. Ook bij Tintrio kan je kleurenwaaiers kopen of kleuradvies vragen. Houd bij voorkeur de stalen tegen je muur en kijk naar het effect. Daarnaast kan je ook altijd een kleurtester kopen, dan zie je meteen of de kleur jouw ding is. 

We raden ten strengste af om een kleur online te zoeken: de kleuren op je computerscherm zien er altijd anders uit dan in het echt en je zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen. 

Heel veel kleuren kunnen gemaakt worden. Als je een kleur mooi vindt, maar je vindt het niet in het gewenste merk, vraag het dan na. De kans is groot dat we de kleur kunnen maken in het merk dat je wil. 

Bron afbeelding: Sikkens

Dat tikkeltje meer!

Wil je een muur in je woon- of slaapkamer extra in de verf zetten? Dan zijn geometrische vormen misschien wel iets voor jou! Vlakken, bergen of andere figuren schilderen is niet zo moeilijk en voegen meteen ook dat extraatje toe aan de ruimte. Lijken die figuren jou een leuk idee, maar heb je toch nog wat nood aan inspiratie? Lees zeker onze blog over accentmuren.

Bron afbeelding: Levis

Oh ja, we hebben ook nog een stappenplan over muren schilderen. Het leidt je stap voor stap naar een prachtig resultaat!

Heb je jouw muren in een fris kleurtje gezet en ben je trots op het resultaat? Wij zijn erg benieuwd! Stuur ons een foto via mail of deel het met ons via Facebook of Instagram met #Tintrio. Heb je na het lezen van deze blogpost nog vragen of twijfels, of wil je graag nog wat persoonlijk advies? Contacteer dan gerust onze experts!

Recente blogs

Tuintrends voor 2024 in kleuren en meubelen

Dé tuintrends van 2024 in kleuren en meubelen

Mooier weer in aantocht! Tijd om de tuin op te fleuren met de laatste tuintrends. Ontdek welke buitenkleuren in 2024 helemaal top zijn en hoe je ze met trendy meubilair combineert.

5x kleurinspiratie voor je voordeur

Je voordeur is een belangrijke begroetingsplaats, dus schenk een warm welkom met de juiste deurkleur. We helpen je alvast kiezen met inspirerende buitendeuren. Bekijk ze nu!

Deze interieurtrend voor 2024 wil je niet missen: Kitschen!

Dit jaar doet de kitschy kitchen trend de ronde. Een keukenstijl die je het best kan omschrijven als kleurrijk en eclectisch. Het liefst zien we de kleuren passeren in hun meest felle vorm voor leuke retro vibes.

Schilder met het Product van het Jaar 2024!

Hoera, we hebben het product van het jaar gewoonweg tussen ons assortiment staan. Over welk product hebben we het dan precies? Libéron Velours de Peinture! Een jaar lang mag dit verfproduct het mooie label dragen dat niet alleen staat voor kwaliteit, maar ook innovatie.

Benieuwd wat deze verf zo uniek maakt? Duik dan maar even in deze blogpost.