Houtrot herstellen en voorkomen met deze slimme tips
Hoe herken je houtrot?
Op naturel hout dat niet geschilderd is kan je gemakkelijk houtrot waarnemen doordat je hout verkleurt door vocht. Zo kan het zijn dat je hout lichtgrijze plekken vertoont, donkerder is geworden of in bepaalde gevallen gewoonweg volledig zwart is gekleurd.
Maar hoe herken je nu precies houtrot bij geschilderde oppervlaktes zoals houten ramen, deuren of vensterbanken? Vaak gaat houtrot gepaard met hout dat zachter wordt. Je hout kan dus zwakke plekken ontwikkeld hebben door vocht. Ook kan het zijn dat je verf afbladdert, luchtbelletjes of barsten vertoont. Heel vaak is dat te wijten aan een vochtprobleem, wat uiteindelijk resulteert in houtrot en schimmel.
Houtrot herstellen, kan dat?
Ja, houtrot kan je behandelen en het is niet de moeilijkste klus van de wereld. Dat is al een pak van je hart hé? We lijsten de stappen even voor je op.
Stap 2: Verstevig je aangetast hout
Om zacht geworden hout of houtrot te herstellen kan je Hard Wood gebruiken. Dit is een middeltje dat je hout impregneert en zo verstevigt. Polyfilla Houtrot Impregneer doet ook hetzelfde, maar is verkrijgbaar in een kleinere verpakking. Beide producten breng je aan met een borstel die geschikt is voor solventgedragen systemen zoals de ProGold verfborstel Rond 7520.
Wanneer het product niet meer wordt opgenomen door het hout, maar erop blijft liggen, dan is het hout verzadigd en hoef je dus geen extra houtverharder aan te brengen.
Stap 3: Herstel de hoeken en ontbrekende delen van het hout
Houtrot zorgt vaak voor verpulvering, afgebroken hoeken en ontbrekende delen. Heeft jouw hout hier ook last van? Gebruik dan na de impregnatie Polyfilla houtrotvuller. Met deze tweecomponenten pastakrijg je het hout terug in de vorm zoals daarvoor. Hoe je dat precies doet? Loszittende houtdelen verwijder je best zoveel mogelijk. Daarna meng je de twee componenten onder elkaar in een verhouding van 1 op 1. Aanbrengen doe je met een plamuurmes.
Voor grotere reparaties zoals het zetten van hoeken kan je maar beter een mal gebruiken die je met huishoudfolie bekleedt.
Laatste stap: Houtrot voorkomen met een beits of lak
Na een droging van ongeveer drie uur, is je houtrot hersteld. Hoera! Maar we zijn er nog niet helemaal, want het liefste wil je dat er in de toekomst geen houtrot meer optreedt. Juist daarom is deze stap - houtbescherming aanbrengen - essentieel. De meest voorkomende houtbescherming komt in de vorm van een beits. Hierbij kan je kiezen tussen een transparante beits of dekkende beits. Meer uitleg hierover lees je hier.
Een beits beschermt zowel je binnenhout als buitenhout tegen UV-stralen en vocht, waardoor er geen water in het oppervlak kan dringen en dus houtrot voorkomt. Wil je echter je houten oppervlak ook bescherming bieden tegen krassen, dan kies je beter voor een lak voor buiten. Die zijn namelijk vochtbestendig en krasvast. Al heb je met een beits een meer naturelle look, omdat de houtnerven zichtbaar blijven.
Krijg je ook houtrot van insecten?
Houtrot ontstaat echt door vocht. Insecten zoals houtwormen vormen dus geen houtrot, maar dit moet uiteraard wel behandeld worden. Dit vereist een iets andere aanpak. Zo heb je een houtwormverdelger nodig om de insecten te doden. Daarna kan je de kleine gaatjes met een gewone houtplamuur opvullen om zo je hout weer de mooie uitstraling te geven als ervoor.
Houtrot herstellen was nog nooit zo gemakkelijk
Ziezo, je bent nu helemaal op de hoogte van wat er precies moet gebeuren om je hout terug nieuw leven in te blazen. Wil je hierdoor zelf de houtdokter in je naar boven halen, voeg dan onderstaande producten toe aan je winkelwagentje. Dan komt dat houtrot herstelwerk dik in orde!
Heb je toch nog vragen? Onze klantendienst beantwoordt ze voor je met plezier per mail, telefoon of WhatsApp.
Recente blogs
Ben je op zoek naar nog meer handige tips om hout te beschermen of te schilderen? Bekijk dan zeker onderstaande blogs die populair zijn bij houtliefhebbers.