Hoe muren verven
➡️ Wil je ook weten hoe je plinten kunt verven? Lees dan zeker verder.
➡️ Heb je ook een plafond om onder handen te nemen? Leer dan hoe je je plafond schildert.
Stap 1: de juiste voorbereiding
- Gebruik masking tape voor plinten, raam- en deurkozijnen
- Plak indien nodig ook aangrenzende muren of plafonds af
- Bedek de vloer met afdekkarton
De eerste stap is vooral zorgen dat alles wat géén muur is niet mee geschilderd wordt.
De vloer bedek je gemakkelijk met afdekkarton. Plinten en kozijnen kan je netjes afplakken met masking tape. Reinig ze wel eerst even goed, want ze kunnen al eens stoffig zijn. En radiatoren kan je afschermen met folie (maar zet ze wel uit!).
Ook aangrenzende muren of plafonds die geen laagje verf nodig hebben, kan je best afplakken. Welke tape je op welke ondergrond gebruikt, zie je in deze handige matrix van Sigma en ProGold.
Stap 2: de ondergrond controleren en behandelen
- Reinig en ontvet de muur heel goed
- Breng fixeermiddel en/of een aangepaste primer aan*
- Vul gaatjes of barstjes op*
De tweede stap is dat je goed gaat kijken in welke staat je muren zich bevinden. Afhankelijk daarvan zal je hier ofwel nog weinig tot geen werk hebben, ofwel nog net iets meer werk.
Een eerder geschilderde muur
Goed nieuws als je muur al eens geschilderd werd en de verflaag er nog goed uitziet. Dan heb je weinig extra voorbereidingswerk! Meestal is er op binnenmuren wel wat vuil- en/of vetaanslag te vinden. Dat moet er wel af voordat je de muur opnieuw schildert, zodat de verf goed kan hechten.
Om je binnenmuur te reinigen, volstaat een eenvoudig reinigingsmiddel. Vervolgens kan je meteen aan stap 3 beginnen.
Een onbeschilderde of zuigende muur
Muren die nog niet eerder geschilderd werden, bijvoorbeeld nieuw pleisterwerk of baksteen, vormen vaak een 'zuigende ondergrond'. Dat wil zeggen dat ze eenvoudig vocht opnemen. Met andere woorden: de verf zal deels in de muur trekken en daaraan moet je je aanpassen.
Hoe weet je of je te maken hebt met een zuigende ondergrond? Heel eenvoudig: test de muur door er met een plantenspuit een beetje water op te spuiten. Trekt het water heel snel weg in de muur? Dan heb je een (sterk) zuigende ondergrond.
In dat geval is het belangrijk om een fixeermiddel te gebruiken, gevolgd door een goede primer. Die zullen ervoor zorgen dat je muurverf daarna mooi op je muur blijft liggen.
Een muur met gaten, barsten of andere schade
Wellicht wil je graag een mooi effen resultaat. Zitten er (boor-)gaten, kleine barstjes, putjes of andere kleine oneffenheden in je muur, dan kan je die voor het schilderen eerst uitplamuren.
Voor grotere gaten heb je een aangepast vulmiddel nodig. Schuur eerst de muur nog lichtjes op voor je begint met het schilderwerk.
Zie je miniscule oneffenheden, zoals haarfijne scheurtjes of zichtbare poriën, in het pleisterwerk? En wil je daar graag vanaf? Dan kan een renovatieverf wel eens handig zijn.
Vind je het moeilijk om in te schatten welk middel je juist nodig hebt voor de schade aan jouw binnenmuur? Vraag dan advies aan onze experts.
Een muur die last heeft van vocht of schimmel
Hier is het belangrijk dat eerst het vocht- of schimmelprobleem wordt aangepakt. Op een vochtige muur zal je namelijk moeilijk verf kunnen aanbrengen.
Vochtwerende verf is ook niet de oplossing voor het probleem, maar eerder een hulpmiddel om herhaling van het probleem in de toekomst te vermijden, in combinatie met vochtbestrijding. Wanneer je het vochtprobleem dus hebt aangepakt, is het nuttig om daarna eerst een isolerende primer aan te brengen.
Vooral in ruimtes als keukens of badkamers, waar er vaak damp en condens is, is vochtwerende verf een goed idee.
Stap 3: de muren verven
- Begin met moeilijk bereikbare stukken
- Werk vanaf de grootste lichtbron vandaan
- Gebruik een borstel en een antispatroller
- Werk in kleinere, overlappende vlakken
Nadat je alle voorbereidingswerken hebt afgerond, kan je beginnen aan het leukste werkje: je binnenmuren schilderen in een muurverf en kleur naar keuze. Hier zijn enkele tips om daarbij in je achterhoofd te houden:
- Begin met de plaatsen waar je niet zo gemakkelijk aan kunt, bijvoorbeeld achter een buis of een radiator;
- Start waar je het meeste lichtinval hebt (bijvoorbeeld rond het grootste raam) en werk daar weg vandaan;
- Rond raam- en deurkaders, plinten, etc. schilder je het makkelijkst eerst net naast de tape met een borstel, en verf je vervolgens het aangrenzende stuk muur verder met een roller. Wacht hierbij zeker niet tot de verf die je met de verfborstel aanbracht droog is;
- Muren schilderen zonder strepen? Met de verfroller deel je het beste je muur in in denkbeeldige stukjes van ongeveer 1 m². Zorg ook daarbij dat je bij de verschillende stukken telkens overlapt wanneer de verf nog nat is. Rol in verschillende richtingen voor het minste kans op strepen. Een verf die gekend staat om z'n streepvrije afwerking, helpt natuurlijk ook wel een handje 😉
Muurverf droogtijd
Hoe lang moet muurverf drogen voor de tweede laag? Dat hangt natuurlijk van heel wat factoren af, zoals welke verf je specifiek gebruikt, de luchtvochtigheid, de omgevingstemperatuur,... Maar over het algemeen is muurverf overschilderbaar na enkele uren tot 24 uur.
Wil je toch graag zeker zijn over hoe lang je exact moet wachten, dan raadpleeg je best even de technische fiche van de verf.
Verf binnenmuren met de juiste verf
Ziezo. Je weet alweer wat gedaan! Natuurlijk heb je wel nog even de juiste binnenmuurverf nodig. We helpen je hieronder graag op weg met een aantal topproducten per toepassing. Of je kan meer lezen over welke verf je nodig hebt voor je muren en plafonds.
Weet je al naar welke muurverf je precies op zoek bent? Neem dan eens een kijkje in onze categorie muurverf.