Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Stappenplan: tuinhuis behandelen


"Hoe kan ik mijn houten tuinhuis behandelen? Op welke manier kan ik het hout van mijn tuinhuis het beste een kleurtje geven en toch ook beschermen tegen regen en/of opstijgend vocht? Moet ik mijn tuinhuis behandelen met olie, beitsen, schilderen of lakken?"

We geven je hieronder alle informatie inclusief bijpassende productsuggesties.


Stap 1: voorbereiding

Stap 2: beitsen

Zoals bij alle schilderwerk is het ook voor het behandelen van je tuinhuis belangrijk om te vertrekken van een schone en egale ondergrond. Als eerste ga je dus je tuinhuis reinigen. Wanneer je tuinhuis al enkele jaren op de teller heeft staan, en al flink wat weersomstandigheden heeft moeten doormaken, dan kan het al eens een uitdaging zijn om dat te doen. Maar geen zorgen, met een aantal eenvoudige middelen kan je al veel bereiken! 

Beginnen doe je met een stoffer, om alle mogelijke spinnenwebben, loszittend vuil en stof of zand te verwijderen. Vervolgens kan je het tuinhuis grondig afwassen met warm water en allesreiniger. Gebruik daarvoor een zachte spons of doek, zodat je het hout niet beschadigt. Heb je last van groene aanslag, dan kan je sodakristallen oplossen in water, in plaats van allesreiniger. Ofwel kies je voor een gespecialiseerde, krachtige reiniger speciaal voor buitenhout. Wanneer je alles hebt afgewassen, spoel je nog eens grondig na met schoon water, zodat er zeker geen schuimresten achterblijven, en laat je het hout goed drogen. Bij nieuw hout zal je niet zo veel schoonmaakwerk hebben, maar moet je er vooral voor zorgen dat je het ontvet.

Het tweede deel van de voorbereiding is dan het hout opschuren. Indien je tuinhuis uit grote vlakke stukken is gemaakt, dan zal een schuurmachine waarschijnlijk heel goed van pas komen. Gebruik geen al te grove korrel, tenzij je oude beitslagen moet verwijderen of wanneer je hout erg verweerd is. In dat geval kan je met een grovere korrel schuurpapier de bovenste laag van het hout wegschuren, tot de natuurlijke, gezonde houtkleur weer tevoorschijn komt. Ook een ontgrijzer kan hier wel goed van pas komen. Vergeet na het schuren niet om het hout nog te ontstoffen.

Voor de volgende stap heb je de keuze tussen een transparante beits aanbrengen of schilderen met een dekkende beits. "Wat is het verschil?", denk je misschien. Wel, met een transparante beits hou je de houtkleur naturel. Met een volledig transparante, kleurloze beits verandert de oorspronkelijke houtkleur nagenoeg niet. Let wel dat een kleurloze beits weinig tot geen bescherming biedt tegen vergrijzing van het hout. 

Er zijn ook getinte transparante beitsen, die afhankelijk van de tint een iets groter verschil kunnen opleveren (bijvoorbeeld, wanneer je een transparante beits voor een donkerdere houtsoort op een lichtere houtsoort zet). Maar, doordat een transparante beits in het hout trekt, behoud je altijd wel grotendeels het oorspronkelijke karakter van je hout. Ook de houttekening blijft volledig zichtbaar met een transparante beits, inclusief kleurverschillen. 

Bij een dekkende beits zal je ook de houtstructuur nog wel blijven zien, maar minder genuanceerd, aangezien je daarmee een dekkende film op het hout aanbrengt. Met een dekkende beits geef je je tuinhuis ook wat (extra) kleur.

De werkwijze is eenvoudig: je brengt met een borstel één of meerdere lagen beits aan. Hoeveel lagen je exact nodig hebt van welk product, is afhankelijk van het hout van je tuinhuis; is het al eerder behandeld en wil je het onderhouden, of is het onbehandeld hout? Wil je het onderhouden, hoe lang is het dan geleden dat je het voor het laatst gebeitst hebt? 

Één laag volstaat al wanneer je een tuinhuis wil onderhouden dat nog maar een jaar of twee geleden gebeitst werd en nog in goede conditie is. Daarbij kan je gemakkelijk gebruik maken van een één-potsysteem als Xyladecor Tuinhuis of V33 Tuinhuis. 

Twee lagen heb je nodig wanneer je met Xyladecor Tuinhuis of V33 Tuinhuis je tuinhuis dat in minder goede conditie is een onderhoudsbeurt wil geven. Je kan ook kiezen voor Sikkens Cetol Filter 7 Plus of Sikkens Cetol Novatech. 

Drie lagen zijn aangeraden wanneer je met Xyladecor Tuinhuis of V33 Tuinhuis een nieuw, onbehandeld tuinhuis gaat behandelen. Wil je je tuinhuis met Sikkens behandelen, dan raden we je aan om eerst een laagje Sikkens Cetol HLS Plus aan te brengen, en dan verder te behandelen met nog twee lagen Sikkens Cetol Novatech. Werk je met Sigma, dan is het systeem drie lagen Sigma WoodProtect 2in1 Classic Satin./p>

Ook met een dekkende beits is de werkwijze erg eenvoudig! Je hebt geen aangepaste primer nodig, zoals bij bijvoorbeeld lak of muurverf het geval is, maar je kan gewoon meteen aan de slag met de beits. 

Met een dekkende beits, zoals Xyladecor Tuinhuis Color, V33 Tuinhuis Color, Sikkens Cetol Opaque of Sigma WoodProtect Solid zullen twee lagen in de meeste gevallen volstaan voor een mooie dekking en optimale bescherming van je tuinhuis.

Voorbereiding

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Krachtreiniger voor alle Buitenhout
Vanaf € 23,45 

Verwijdert snel en grondig vuil en andere soorten verontreiniging op tuinhout.

Verwijdert snel en grondig vuil en andere soorten verontreiniging op tuinhout.

Transparante beits

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sikkens Cetol Novatech
Vanaf € 41,95 

Dekkende beits

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sigma Woodprotect Solid Satin
Vanaf € 41,45 

Dekkende beits bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Dekkende beits bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Checklist

  • Schoonmaken en ontvetten

  • Het hout opschuren

  • Een, twee of drie lagen beits aanbrengen

  • Genieten van een mooi en beschermd tuinhuis!

Handige helpers

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Verfemmer
Vanaf € 2,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Spray & Brush
Vanaf € 44,45 
Hulpmiddel voor het aanbrengen van onderhouds en beschermings producten op houten oppervlakken. Het toestel combineert een spuitbus en een kwast, voor het makkelijk en gelijkmatige aanbrengen van producten op diverse houten projecten.
Hulpmiddel voor het aanbrengen van onderhouds en beschermings producten op houten oppervlakken. Het toestel combineert een spuitbus en een kwast, voor het makkelijk en gelijkmatige aanbrengen van producten op diverse houten projecten.
Tintrio Reviews with ekomi.nl
ProGold Verfborstel Plat Classic 7530
Vanaf € 3,75 

Assistentie nodig?


Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.


Contacteer ons