Is vernis verwijderen echt de enige optie?
Wanneer en waarom vernislagen van hout verwijderen
Je meubel, deur of vloer vernissen is bedoeld om je ondergrond te beschermen tegen krassen en vlekken. Met een vernis ben je tegen de meeste vlekken dus wel beschermd, toch tenminste als je jouw oppervlak zo snel mogelijk reinigt met Ciranova Hard Floor Fresh.
Heeft de vlek echter lang de tijd gehad om te kunnen intrekken, kan het zijn dat die door de vernislaag heen is gedrongen. En dan gaan alle alarmbellen af! Helaas kan je bij een gevernist parket, meubel of deur geen plaatselijke bijwerking aanbrengen. Wanneer je dit wel doet, zal je altijd een glans- of kleurverschil opmerken. Wat kan je dan wel doen? De vernis verwijderen van het hout is de enige optie. Lees hieronder hoe je dit doet.
Hoe vernis verwijderen?
Vernis verwijderen kan je op twee manieren doen.
- Gebruik een afbijtmiddel en verfafkrabber
- Schuur het volledige oppervlak tot op het kale hout
Vernis verwijderen met afbijtmiddel
Bij ons kan je met Vista Lakweg eenvoudig vernislagen verwijderen. Wanneer je een laag van dit afbijtmiddel met de kwast aanbrengt en laat inwerken zal de vernis loslaten. Nadien kan je de losgelaten lagen met deze verfkrabber er af halen zonder enige moeite. Een tip: weet je hoe dik de vernis op je oppervlakte is aangebracht, kies dan ongeveer voor dezelfde laagdikte van afbijtmiddel.
Om alle laatste resten vernis en afbijtmiddel te verwijderen uit de groeven en poriën gebruik je de Vista totaalreiniger. Deze reiniger heeft slechts een inwerktijd van 15 minuten. Nog eens afwassen met proper water en de vernis verwijderen klus zit erop!
Wist je dat verf verwijderen van hout op dezelfde manier kan verwezenlijkt worden. Met andere woorden: verf van hout verwijderen doe je ook met een afbijtmiddel en verfafkrabber. Of het nu om verf verwijderen gaat van een houten meubel, houten deur, raamkozijn, ... Een afbijtmiddel of décapant gebruiken is de ideale manier om zowel vernis als verf van hout te verwijderen.
Vernis verwijderen doormiddel van schuren
Je kan op verschillende oppervlaktes vernis aanbrengen, denk maar aan tafels, deuren, trappen of vloeren. Om van een kleine oppervlakte vernis te verwijderen kan je schuurmateriaal gebruiken. Maar zoals altijd raden we eerst aan om het oppervlak stofvrij te maken en te ontvetten. De Hard Floor Fresh reinigingsmiddel van Ciranova is hier geschikt voor.
Na de reiniging kan je beginnen met schuren. Dit doe je eerst met een grove korrel (P120). Daarna doe je dit ook met een fijne korrel (P220). Of je dit manueel doet of machinaal met schuurschijven maakt niet uit. Voor parket of houten vloeren wordt het natuurlijk wel moeilijk om alles met de hand te doen, daarom wordt voor het verwijderen van vernis op houten vloeren vaker gegrepen naar een Wood Boy. Dit gaat toch een pak sneller.
Wil je na het verwijderen van deze vernislagen terug aan de slag met vernis, lak, beits of olie om je houten oppervlak te beschermen? Zorg dan dat alles terug heel goed ontdaan wordt van stof. Lees verder als je wil weten welke houtbescherming het meest gebruiksvriendelijkst is.
Vlekken op vernis verwijderen vs. op geoliede ondergrond
Kleurloze vernis of kleurloze olie wat is het meest gebruiksvriendelijk? Een verniste ondergrond blijft het meest beschermd tegen krassen en slijtages, dat is duidelijk. Maar een geoliede vloer of meubel kan vaak langer mee gaan. Alleen moet je dan zelf ook meer inspanningen leveren.
Zo moet je een geoliede houten vloer wekelijks schoonmaken met parketzeep dat je hout tegelijk ook voedt. Een groot voordeel aan geoliede oppervlaktes is dat deze het minst last hebben van vlekken en wanneer je ondergrond toch een kleine verontreiniging heeft opgelopen, kan je dit wel plaatselijk oplossen. Wat bij een vernist hout niet het geval is, omdat de ondergrond volledig afgebonden is. Een nadeel van olie aanbrengen op hout: Elk jaar heeft dit een grondig onderhoud nodig en misschien zelfs een nieuwe oliebeurt. Met onze producten van Ciranova bereik je het beste resultaat.
Vernis afwerkingen schoonmaken en onderhouden
Weet je niet zeker of de hardnekkige vlek daadwerkelijk door de vernislaag heen gedrongen is? Probeer dan eerst eens onze dieptereiniger die speciaal ontwikkeld is voor verniste of gelakte oppervlaktes. We hebben het hier over Ciranova Hard Floor Cleaner. Deze kan gebruikt worden als ontvetter voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en strepen op vernis vloeren.
Om je gelakte of verniste vloer regelmatig te onderhouden, zodat je geen tijdrovende renovatie van vernis verwijderen aan je been hebt. Gebruik je best Ciranova Hard Floor Fresh. Geschikt om elke week je gelakte of verniste vloer mee te dweilen.
Heb je na het verwijderen van je vernislagen de neiging om toch voor een olie te kiezen, dan geven we hieronder ook even mee hoe je een geolied oppervlak onderhoudt.
Recente blogs
Wil je niet alleen vernis verwijderen, maar ook afbladderende verf of schimmel? Dan kunnen onderstaande blogs jou wellicht verder helpen. Wil je eerder je houten oppervlakte van een kleurtje voorzien dan kan je houtkleureninspiratie op doen.