Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Hoe verwijder ik afgebladderde verf van een buitenmuur?


Stel je voor: je hebt een hele middag geschilderd en wanneer de verf begint te drogen, zie je allemaal kleine barstjes verschijnen. Wat nu? Nog een nieuwe laag verf toevoegen? Een laag vernis toevoegen? Hopen dat het proces zich vanzelf weer ongedaan maakt? Geen paniek, wij geven je de nodige tips zodat je muur straks weer helemaal egaal is.

Bron afbeelding

Stel je voor: je hebt een hele middag geschilderd en wanneer de verf begint te drogen, zie je allemaal kleine barstjes verschijnen. Wat nu? Nog een nieuwe laag verf toevoegen? Een laag vernis toevoegen? Hopen dat het proces zich vanzelf weer ongedaan maakt? Geen paniek, wij geven je de nodige tips zodat je muur straks weer helemaal egaal is. 

Oorzaken van afgebladderde verf

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ sommen we de mogelijke oorzaken van afbladderende verf op. Hier hou je best rekening mee vóór je begint te schilderen. 

  1. Je combineert verven die niet compatibel zijn. Denk bijvoorbeeld aan: terpentine- en watergedragen verven. Als je deze twee types verf op elkaar aanbrengt, kan de verflaag beginnen afpellen. 
  2. Soms ligt de oorzaak van het afpellen bij de ondergrond. Als de ondergrond bijvoorbeeld niet sterk genoeg is om te hechten met de verf, kan de verf loskomen. De ondergrond kan ook vervormen door slechte weersomstandigheden. Als de verf dan niet voldoende elastisch is, barst ze.
  3. Als je de ondergrond niet voldoende voorbereidt (door te reinigen, ontvetten en schuren) voor het schilderen, kan de verf ook loskomen. De ondergrond is dan te oneffen en vuil waardoor de verf niet kan hechten. 
  4. De verf werd blootgesteld aan regen, dauw of vochtigheid vlak na het verven.
    Informeer je over de tijd die je verf nodig heeft om te drogen en respecteer die zo goed mogelijk. De droogtijd die op de verfpot vermeld staat, geldt bij een temperatuur van 20°C. Is het kouder buiten? Dan kan het zijn dat de verf nog wat meer tijd nodig heeft om te drogen.
  5. Verflagen kunnen ook afschilferen door ouderdom. De enige oplossing is dan om de afgebladderde lagen te verwijderen, je muur te behandelen en vervolgens te overschilderen. 
  6. Vocht is ook een mogelijke boosdoener. 
    Op een te vochtig oppervlak kleeft de verf niet goed aan de muur. Voor je begint te verven, controleer je dus beter of het oppervlak volledig droog is. Indien dit niet het geval is, zoek je best de oorzaak van het vocht en werk je die weg.

Mogelijke oorzaken van vochtige muren zijn:

  • Een slechte waterkering. 
  • Een gebrekkige ventilatie.
  • Een beschadigde buitengevel: regenwater raakt binnen via scheuren in het steen- of voegwerk.  
  • Koudebruggen in de spouwmuur: dit zijn plaatsen waar de isolatieschil onderbroken is.
  • Lekkages aan dakgoten, waterleidingen, afvoeren en CV leidingen.
  • ... 

Maar hoe verwijder je nu die afgepelde lagen?

Bron afbeelding

Remedies

Als je verf ondanks de voorzorgen toch begint af te pellen, zit er niets anders op dan de gebarsten laag te verwijderen, je muur te behandelen en vervolgens te herschilderen. Hoe je de laag best verwijdert, hangt af van de ondergrond van je muur en van het type verf.

Om afgepelde verf van een bakstenen muur te verwijderen, kan je een hogedrukreiniger en/of een afbijtmiddel gebruiken. Indien de verf er toch moeilijk afgaat, kan je overwegen om de gevel eerst in te smeren met een afbijtmiddel. Nadat je dit afbijtmiddel (of décapant) zijn werk hebt laten doen, spuit je dit ook af met de hogedrukreiniger.  Let op: dit is wel een vuil boeltje 😉

Voor je opnieuw begint te schilderen, behandel je de gevel best ook met een anti-mosproduct. Bijvoorbeeld door die in te spuiten met water gemengd met bleekwater. Na dat een nachtje te laten rusten, spoel je de gevel grondig na.

Voor je opnieuw begint te schilderen, is het belangrijk dat je de oorzaak van het afbladderen kent en dat je de oorzaak wegwerkt. Werden de barstjes in je verf veroorzaakt door vocht of door hitte? Bij hout kan je dat nagaan door te kijken of je hout ruw is (wijst op vochtigheid) of als er natte verf onder de gebarsten laag zit (wijst op hitte).

 

Ben je niet zeker over de reden waarom je verf afpelt? Of heb je nog vragen over het verwijderen van afgebladderde verf? Contacteer dan gerust onze klantendienst.