Baksteen, pleister, houten wand... Maak jouw gevel de mooiste van het land!
De gevel is misschien niet het eerste wat je van je huis gaat schilderen. Nochtans kan wat verf heel wat doen voor het uiterlijk van je woning langs buiten. Ook andere buitenmuren verdienen misschien wel eens een upgrade. Welke kleuren zijn tegenwoordig populair voor buitenmuren? Welke kleurencombinaties kan je gebruiken? En hoe pak je gevelschilderwerken eigenlijk aan? Je leest het hier!
Welke kleur voor je gevel?
Wanneer je je gevel een andere kleur wil geven, kijk je best eerst even naar de stijl van je woning (en eventueel ook naar de omliggende woningen). Sommige kleuren komen namelijk beter uit bij de ene woningstijl dan bij de andere.
Daarnaast bekijk je best ook even of en hoe je jouw gekozen gevelkleur kunt combineren met de kleur van andere onderdelen van je woning aan de buitenkant, zoals de ramen en deuren, de betegeling op de grond, het terras, etc.
Misschien kies je voor je zij- en/of achtergevel graag dezelfde kleur als voor je voorgevel, of misschien wil je liever een andere kleur voor je tuinmuren dan voor je gevel vooraan. Het zijn allemaal elementen om mee te nemen in je kleurkeuze.
Hieronder geven we je voor drie populaire stijlen een aantal kleurideeën. Aan jou om te kijken wat er het beste bij jou en je woning past. Heb je toch nog extra advies nodig? Dan kan je altijd contact opnemen met onze experts.
Modern en strak grijs
Heel populair bij moderne woningen zijn vergrijsde tinten. Vaak wordt er gekozen voor neutrale tinten omdat die passen bij de strakke look en eenvoud van de bouwstijl. Wil je je gevel grijs verven, dan kan je kiezen voor lichtgrijs of antracietgrijs. Je kan verschillende grijstinten vergelijken aan de hand van onze kleurtestersets met lichtgrijze RAL-kleuren of donkergrijze RAL-kleuren.
bron afbeelding:: Unsplash
Kleuren die hierop lijken: |
RAL 7037 |
PPG1013-5 |
S 4502-R |
Grijstinten zijn mooi te combineren met RAL 9003, een frisse wittint en ook een populaire kleur voor moderne gevels, trouwens. Je kan een deel van de gevel in het wit zetten als accent, of bijvoorbeeld de ramen en deuren.
Omgekeerd, is een witte muur met zwarte of donkergrijze ramen en deuren een veel gekozen, elegante combinatie. Daarbij zou je dan kunnen opteren voor RAL 9003 of RAL 9016 als wit, omdat die vrij neutraal zijn, en RAL 7016 als (donker)grijs of RAL 9005 als je voor zwart wil gaan. Met deze kleuren krijg je een leuk contrast, terwijl ze wel nog steeds heel goed bij elkaar passen.
bron afbeelding: Unsplash
Kleuren die hierop lijken: |
RAL 9003 |
RAL 9016 |
S 0500-N |
Standaard wit (zonder pigment) raden we overigens eerder af voor buitengevels. Het felle wit reflecteert namelijk heel veel licht en dat kan wel wat storend zijn.
Een andere trend die je vaak terug ziet komen bij moderne gebouwen, is houten gevelbekleding. Daar kan je dan kiezen voor een transparante of dekkende beits om het hout tegelijk een mooi uitzicht én een gepaste bescherming te geven.
bron afbeelding: Unsplash
Traditioneel wit-groen
Met 'traditioneel' bedoelen we de typische Vlaamse woningen: landelijk, zoals fermettes of huizen in pastorijstijl, en de klassieke rijhuizen.
bron afbeelding: Unsplash
Kleuren die hierop lijken: |
RAL 9003 |
RAL 9016 |
PPG1168-1 |
Vaak zijn traditionele woningen ofwel niet heel erg in de hoogte gebouwd, ofwel beperkt in de breedte, waardoor ze het vaak goed doen met een lichtere kleur die ze optisch een beetje groter laat lijken. Zeker wanneer de ramen en deuren mee in dezelfde kleur geschilderd worden, is dat het geval. Ook hier is RAL 9003 een ideale keuze.
Bij woningen die omringd worden door veel groen, kan een geligere wittint als RAL 9010 of RAL 9001 ook nog wel werken. Met ramen in een groene lak, bijvoorbeeld RAL 6009, krijg je dan een heel typisch landelijk uitzicht.
bron afbeelding: Unsplash
Kleuren die hierop lijken: |
RAL 6000 |
RAL 6005 |
RAL 6009 |
Met RAL 9010 en RAL 9001 moet je juist wel even opletten dat de kleur niet té gelig is voor jouw woning. Voor een rijhuis, vooral wanneer er nog andere witte huizen in de buurt zijn, zouden we het bijvoorbeeld niet zo snel aanraden.
Je kan er ook voor kiezen om het authentieke karakter van je woning te behouden, met de oorspronkelijke baksteen. In dat geval kan je ze wel behandelen met een kleurloos hydrofobeermiddel, zodat ze alsnog optimaal beschermd zijn tegen vocht en andere weersomstandigheden.
bron afbeelding: Unsplash
Zuiders warm
De volgende looks zal je misschien minder snel in het straatbeeld tegenkomen, maar wel in menig achtertuin of terras. Want, zoals we aan het begin van deze blog al zeiden, ook achter- en zijgevels en andere buitenmuren kunnen er heel anders uitzien met wat verf!
bron afbeelding: Unsplash
Kleuren die hierop lijken: |
RAL 9010 |
PPG1075-1 |
RAL 9001 |
In zuiderse landen zie je vaak witte gebouwen. Het wit heeft daar een functie: het zonlicht weerkaatsen en zo minder warmte absorberen. Heb je een zonnige tuin, dan ben je wellicht ook gebaat bij een verkoelende wittint. Let er ook hier wel weer op dat het wit niet verblindend wordt. Kies dus bij voorkeur voor een warme wittint.
Een andere optie: rood- en/of bruintinten. Warme, aardse kleuren als rood, bruin, terracotta of zelfs donkeroranje geven meteen een zuiders gevoel. Ze matchen daarnaast ook erg mooi met groene planten en verschillende houtsoorten.
bron afbeelding: Unsplash
Kleuren die hierop lijken: |
RAL 2010 |
RAL 2002 |
PPG1063-7 |
Vooral donkerdere houtsoorten zorgen voor een warme, gezellige aankleding van je buitenmuren. Ook hier zorg je best voor een goede bescherming, met een transparante of dekkende beits. Bekijk zeker ook even de 'Cultural' houtbeitskleuren van Xyladecor. Die passen ongetwijfeld geweldig in je zuiderse tuin of terras!
bron afbeelding: Unsplash
Hoe schilder je een gevel?
Wij maakten een handig stappenplan voor jou, met alle info en producten die je nodig hebt.
Gebruik de juiste producten
Welk materiaal voorzie je?
Niet onbelangrijk, voordat je begint te schilderen: afdekken en afplakken. Je wil namelijk niet dat er verfspatten op je ramen, de grond, etc. komen. Ramen kan je beschermen met folie en masking tape. Als je stukken muur of andere oneffenheden wil afplakken, dan gebruik je best 3M Groene Masking Tape of 3M Gele Beton Masking Tape. Op de grond kan je gemakkelijk werken met stevig afdekkarton.
Verder kunnen een ladder en een verfemmer goed van pas komen. Ook een verlengsteel is soms heel handig!
Welke verfroller je nodig hebt, hangt wat af van de ondergrond. Voor een gladde ondergrond kan een gewone antispatrol dienen. Voor ruwe ondergronden werk je beter met de Proflor verfrol met harde kern en voor erg ruwe ondergronden de Proflor verfrol met flexibele kern.
Welke verf kies je voor je gevel?
Indien je geen specifieke ondergrond of afwerking voor ogen hebt, kan je je verf het makkelijkst kiezen op basis van de glansgraad die je wil en de hoeveelheid die je nodig hebt. Slechts een beperkt aantal muurverven voor buiten zijn beschikbaar in kleinere formaten als 1 liter of 2,5 liter. Sigma Façade Topcoat Satin is er bijvoorbeeld zo eentje. Heb je meer nodig en wil je een matte afwerking, dan kan je bijvoorbeeld Sikkens Alphatex IQ Mat of Sigma Façade Coat Matt gebruiken. Zoek je zijdeglanzende gevelverf, dan zijn Sigma Façade Ecoplus Soft Satin (zachte zijdeglans) of Sikkens Alpha Topcoat goede opties.
Wanneer er wél bijzonderheden aan de gevel zijn, heb je iets specifiekere producten nodig. Voor muren met na-geïsoleerde spouw gebruik je best een waterdampdoorlatende verf zoals Sigma Siloxan Matt of Sikkens Alphaloxan. Gevels die kleine haarbarstjes of windbarstjes vertonen, kan je schilderen met een elastische, barstoverbruggende gevelverf, de zogenaamde 'flex-verven'. Ook de combinatie siloxan-flex bestaat.
Voor houtwerk op de gevel kies je zoals we eerder al vermeldden een transparante of dekkende beits.
Crepi of kalei-effect creëren?
Wil je graag de look van crepi nabootsen, dan kan je kwartsverf gebruiken. Daar zit een korrel in. Breng je meerdere lagen van de gekorrelde verf aan, dan bouwt de structuur zich op tot een structuur die qua uitzicht vergelijkbaar is met crepi. Ook een kalei-effect kan je met verf creëren, daarvoor is Levis Atelier Muur Buiten Kalei-effect of Sigma Siloxan Topcoat Quartz Matt uiterst voor geschikt.
Schilder je ook je ramen en deuren?
Dan kan je vast en zeker deze stappenplannen gebruiken:
Heb je nog vragen over het schilderen van gevels of buitenmuren? Contacteer dan gerust onze klantendienst. We helpen je met plezier verder!