deverfwebshop.be is nu Tintrio! - Dezelfde vertrouwde webwinkel, maar dan nóg beter.
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Stappenplan: de gevel schilderen


Wil je je gevel schilderen? Goed idee! Laten we even kijken wat je daarvoor zoal nodig hebt, en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Hier vind je een handig stappenplan, met daarbij telkens een selectie van onze beste producten, om het je nóg gemakkelijker te maken. Laten we erin vliegen!


Stap 1: Voorbereiden

Stap 2: Voorbehandeling

Stap 3: Schilderen

Hoe de juiste voorbereiding er juist uitziet, hangt af van een aantal factoren: hoe zien je buitenmuren eruit? Hangt er bijvoorbeeld nog oude verf op, zijn ze beschadigd, is er vocht,...? Vooraleer je enthousiast aan het schilderen gaat, is het belangrijk om even naar de staat van je buitenmuren te kijken. Afhankelijk van hoe die eruit zien, zal je namelijk eerst een en ander moeten voorbereiden om een geslaagd resultaat te hebben. Of net niet, natuurlijk, als je het geluk hebt dat je muren in perfecte staat zijn. Klik op de tabs aan de linkerkant om meer te lezen.

Verder bestaat de voorbereiding uit het afschermen van stukken die je niet mee wil verven, zoals de ramen, de grond, etc. Daarvoor gebruik je afdekmaterialen als folie of afdekkarton, en een goede tape voor op buitenmuren.

Werd je muur al eens eerder geschilderd? Dan kan je best even controleren of de oude verflagen nog intact zijn. Zie je met het blote oog al stukjes afbladderende verf? Dan zal je die moeten verwijderen. 

Om snel te zien of de oude verf op andere plaatsen nog goed hecht, kan je een stukje tape op de muur kleven en dat er vervolgens snel aftrekken. Trek je er een stuk van de verflaag mee af, dan moet je ook daar de oude verflaag verwijderen.

Buitenverven hebben ook vaak last van verpoedering. Wrijf met je hand even over het oppervlak om te testen of dat bij de verf op jouw gevel het geval is. Hangt er wat krijtachtig stof op je handen, dan zal je een fixeermiddel nodig hebben.

In sommige gevallen, zie je al snel dat er wat reparatiewerk nodig zal zijn, bijvoorbeeld wanneer je muur gebarsten is. 

Kleine barsten kan je opvullen met een copolymeerkit zoals Zwaluw Hybriseal 2PS of met Toupret Fibacryl, een vulpasta voor bewegende scheuren. 

Voor wat grotere reparaties (bijvoorbeeld gaten) kan Toupret Murex of Polyfilla Pro X300 gebruikt worden. 

Uitvlakken kan dan weer met Dalapro Facade, Toupret Egaliss Façade of Polyfilla Pro E300.

Ook belangrijk om af te toetsen: hoe vochtgevoelig is je muur? Opnieuw een heel eenvoudig testje: spuit een beetje water op de (onbehandelde) muur. Zie je dat het snel intrekt, dan is je oppervlak sterk zuigend. Ook daar heb je een fixeermiddel nodig om de zuigkracht van de ondergrond te neutraliseren. 

Zie je dat er opstijgend vocht is, dan kan je dat helaas niet opgelost krijgen met verf. Vocht zoekt namelijk altijd een weg. Het is wel belangrijk dat je je muur laat behandelen als je toch wil gaan schilderen, want je verf zal niet (blijvend) hechten aan de vochtige buitenmuur.

Losliggend of -hangend vuil kan je eenvoudig weg borstelen met een stoffer. Voor hardnekkiger vuil is een hogedrukreiniger meestal wel een goed idee. Groene aanslag kan je makkelijk verwijderen met een gespecialiseerd product als AlgiAlgues.

Afhankelijk van het resultaat van je muurcheck tijdens stap één, kan je al enkele voorbehandelingsproducten gebruikt hebben, zoals een fixeermiddel. Vertrek je van een onbehandelde muur, dan is een fixeermiddel in ieder geval wel aan te raden, om de zuigkracht van de muur te verminderen. Daarna kan je nog een gepaste gevelprimer aanbrengen, zoals de Sigma Façade Prim Aqua.
Heb je een oudere gevel, dan wil je die misschien ook graag nog (verder) egaliseren met een gevelplamuur, zoals Dalapro Façade. Is de muur verder in goede staat en al eens eerder geschilderd, dan kan je van hieruit meteen naar stap 3. Ook indien je met een één-pot-systeem werkt, heb je geen primer meer nodig en kan je meteen naar de volgende stap springen.

Ben je klaar voor de laatste stap? Je kan je keuze maken uit een een aantal kwaliteitsvolle gevelverven op onze webshop. Je vindt hieronder alvast enkele van onze favorieten terug. Let op, sommige types buitenmuren vragen een iets gespecialiseerdere verf. Voor buitenmuren met een spouw die na-geïsoleerd is, kies je beter een waterdampdoorlatende verf. Heeft je muur een elastische(re) verflaag nodig, dan opteer je best voor een 'flex' verf. Je kan ook kiezen voor een combinatie van de twee voorgaande soorten gevelverf. 

Dan... hoe doe je dat nu? Met een voldoende brede verfroller gaat het schilderen van de buitenmuur alvast goed vooruit. Daarbij gaat de voorkeur uit naar rollen die veel verf kunnen opnemen en afgeven. Voor erg ruwe ondergronden heb je dan weer een rol met een flexibele kern nodig. Heb je stukken in de hoogte waar je niet zo gemakkelijk aan kunt, dan kan een verlengsteel wel handig zijn. Je vindt alle handige helpers hieronder. 

Rol de verf zo veel mogelijk uit in de breedte en telkens in de richting van het stuk dat je laatst geschilderd hebt. 

💡Felle zon en buitenschilderwerken zijn geen goede vriendjes. Probeer daarom achter de zon aan te werken als je kan.

Tintrio Reviews with ekomi.nl

3M

3M Groene Masking Tape
€ 4,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

3M

3M Gele Beton Masking Tape
€ 12,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Afdekkarton
€ 33,55 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Sigmafix Universal Primer
€ 22,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Façade Prim Aqua
€ 259,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Dalapro

Dalapro Facade
€ 21,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Façade Topcoat Satin
€ 35,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Façade Topcoat Ecoplus Soft Satin
€ 138,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Alphatex IQ Mat
€ 112,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Siloxan Matt
€ 29,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sikkens

Sikkens Alphaloxan Flex
€ 237,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

Sigma

Sigma Façade Quartz Matt
€ 156,95 

Checklist

  • Reinigen en afschermen

  • De gevel goed controleren

  • Eventuele problemen wegwerken

  • Primer aanbrengen indien nodig

  • Schilderen met een geschikte gevelverf

  • Genieten van je prachtige gevel!

Handige helpers

Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verlengsteel Metaal
€ 6,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl

ProGold

ProGold Verfemmer
€ 2,85 

Assistentie nodig?


Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.


Contacteer ons