Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Hoe vermijd en behandel je schimmelvorming?


Op plekken waar geen goede verluchting is, kunnen zwarte stipjes op de muren verschijnen. Vooral de hoekjes achter een kast en vochtige ruimtes zijn extra gevoelig voor schimmelvlekken, omdat het vocht daar minder snel weg kan. Schimmel zorgt niet alleen voor problemen in je huis, maar is ook slecht voor jouw gezondheid. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je schimmels in huis kan behandelen en in de toekomst ook kan voorkomen.

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel in je badkamer, slaapkamer of keuken ontstaat door een teveel aan vocht. Schimmels kunnen zich alleen ontwikkelen in vochtige omstandigheden. Je kan schimmel (laten) verwijderen, maar als je de oorzaak van het vochtprobleem niet aanpakt, heb je voor je het weet weer last van schimmelplekken. Daarom zetten we hieronder de drie meest voorkomende oorzaken van schimmel op een rijtje:

1. Doorslaand vocht

Als het vocht op de buitengevels niet goed uitdroogt, kan het doorslaan naar de binnenmuren. Het resultaat daarvan zijn vochtige muren en bijgevolg dus ook schimmel. Doorslaand vocht is vaak een probleem bij woningen met scheuren of beschadigd voegwerk. In dat geval kan je de gevel het best impregneren. Dat zorgt ervoor dat het vocht niet meer kan doorslaan in de gevel. Je gevel impregneren kan perfect met Sigma Siloxan Hydrophob en Sikkens Alpha Aqua Si.

2. Condensatievocht

Wanneer warme lucht afkoelt, ontstaat er condensatievocht. De warme lucht slaat neer tegen de muren, het plafond en de ramen. Als je geen ramen openzet of de ruimte niet genoeg verwarmt, krijgt het condensatievocht de kans om zich verder te ontwikkelen tot schimmels aan het plafond of op de muur. Condensatievocht kan onder andere ontstaan door douchen, baden of hete stoom tijdens het koken. 

3. Optrekkend vocht

Bij oudere woningen is vaak sprake van optrekkend vocht. Daardoor kunnen muren plaatselijk erg vochtig worden. In grondvocht zitten bovendien bacteriën en zouten, waardoor schimmel maar ook salpeteruitslag op de muren kunnen ontstaan. Salpeteruitslag is een witte schimmel, die vooral zichtbaar is op bakstenen muren.

Schimmel voorkomen

Beter voorkomen dan genezen. Zoals je hierboven al las, is het heel belangrijk om vochtige kamers, maar ook zeker slaapkamers, voldoende te ventileren en te verluchten

We raden je daarom aan om telkens nadat je een bad of douche hebt genomen, het raam een tijdje open te zetten. Daarnaast kan je ook je badkamer verwarmen om condensatie op de muren te verminderen. 

Leg altijd je dampkap aan in de keuken wanneer je aan het koken bent. Zo kunnen de dampen van de kookpotten goed worden weggezogen en blijven ze niet hangen. 

Door je gevel te impregneren met een vochtafstotend middel, ontstaat er een beschermlaag tegen vocht en vuil. Zo maak je je gevel waterafstotend en vermijd je onder andere ook opstijgend vocht.

Schimmel behandelen

Heb je toch last van schimmel in je badkamer, keuken of slaapkamer? Dan is het belangrijk dat je die vlekken zo snel mogelijk verwijdert. Geen paniek, we leggen je meteen uit hoe je de zwarte vlekken een kopje kleiner maakt!

Maak de plaats waar er (zwarte) schimmel is goed schoon met verdund bleekwater: de helft bleekwater, de helft water. Laat alles goed drogen, schuur het zacht op en behandel het met een primer.

Nadat de primer goed is opgedroogd overschilder je de plaats met een geschikte verf zoals Sigmaresist Fungi. Dat is een hygiënische schimmelresistente watergedragen muur- en plafondverf voor binnen. Doordat het een watergedragen verf is, is ze ook zeer geschikt voor plaatsen als de badkamer.

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Sigma Sigmaresist Fungi Matt
Vanaf € 69,95 

Sigma Sigmaresist Fungi Matt is een hygiënische schimmelresistente watergedragen muur- en plafondverf met uitstekende waterdampdoorlaatbaar voor binnen.

Sigma Sigmaresist Fungi Matt is een hygiënische schimmelresistente watergedragen muur- en plafondverf met uitstekende waterdampdoorlaatbaar voor binnen.

Heb je na het lezen van deze blogpost nog vragen of twijfels, of wil je graag nog wat persoonlijk advies? Plaats hieronder dan een reactie of contacteer onze experts. Zij helpen je graag!

Recente blogs

Tuintrends voor 2024 in kleuren en meubelen

Dé tuintrends van 2024 in kleuren en meubelen

Mooier weer in aantocht! Tijd om de tuin op te fleuren met de laatste tuintrends. Ontdek welke buitenkleuren in 2024 helemaal top zijn en hoe je ze met trendy meubilair combineert.

5x kleurinspiratie voor je voordeur

Je voordeur is een belangrijke begroetingsplaats, dus schenk een warm welkom met de juiste deurkleur. We helpen je alvast kiezen met inspirerende buitendeuren. Bekijk ze nu!

Deze interieurtrend voor 2024 wil je niet missen: Kitschen!

Dit jaar doet de kitschy kitchen trend de ronde. Een keukenstijl die je het best kan omschrijven als kleurrijk en eclectisch. Het liefst zien we de kleuren passeren in hun meest felle vorm voor leuke retro vibes.

Schilder met het Product van het Jaar 2024!

Hoera, we hebben het product van het jaar gewoonweg tussen ons assortiment staan. Over welk product hebben we het dan precies? Libéron Velours de Peinture! Een jaar lang mag dit verfproduct het mooie label dragen dat niet alleen staat voor kwaliteit, maar ook innovatie.

Benieuwd wat deze verf zo uniek maakt? Duik dan maar even in deze blogpost.