Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Schuren: voor welke korrel kies ik?

Schuren behoort tot het dagelijks takenpakket van een schilder. Zo wordt er geschuurd om oude verflagen of roest te verwijderen. Ook kaal hout moet geschuurd worden. Zelfs bij nieuwe verflagen is schuren aangeraden voor een goede hechting met de volgende laag.


In het kort: verfklussen zijn ook schuurprojecten.

Grove of fijne korrel?

Nu je weet hoe belangrijk schuren is, wil je vast ook weten welk schuurpapier je nodig hebt. Wel, het is essentieel dat je voor de juiste korrelgrootte kiest. Een korrelgrootte wordt weergegeven als een cijfer. Hoe lager het cijfer, hoe grover de korrel en hoe meer je van het oppervlak afschuurt.

Een grove korrel is geschikt voor een zware schuuropdracht, zoals het verwijderen van oude verflagen of roest. Een middelgrove korrel gebruik je om de kale ondergrond voor te bereiden, en met een fijne korrel zorg je voor een mooie afwerking.

Vergelijk schuren wat met een wielrennerswedstrijd. Je bekomt het beste resultaat als je schuurt in verschillende etappes, met verschillende korrels. Hieronder kan je de korrelgroottes en bijhorende klus bekijken in een handig overzicht.

Korrelgroottes voor je uitgelegd

Korrelgrootte Toepassing
60 - 80 Oude verflagen of roest verwijderen.
80 - 120 Schuren van kaal / nieuw hout.
120 - 150 Opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat.
180 - 220 Opschuren van verflagen in goede staat. Wil je bijvoorbeeld op een glanzende verflaag een matte verf aanbrengen, dan moet je eerst schuren met deze korrelgroottes.
240 Tussen nieuwe verflagen schuren om voor een betere hechting met de volgende laag te zorgen.

Gevonden welke korrelgrootte je nodig hebt? Koop hier schuurvellen in de gewenste korrel. Heb je liever schuurpapier dat goed in de hand zit? Dan is de ProGold Softpad een uitstekende keuze, ook beschikbaar in verschillende korrelgroftes.

Schuurpapier voor verschillende ondergronden

Rood, wit of zwart. Schuurmateriaal kan je ook onderscheiden aan de kleur van het papier. En deze kleuren verraden welke ondergrond je ermee kunt opschuren.

Rode bladen zijn gefabriceerd voor het schuren van kaal hout, spaanplaten en metaal.

Witte schuurvellen daarentegen worden gebruikt op bestaande verflagen, plamuren en vulmiddelen. Daarnaast hebben deze witte bladen een langere levensduur omdat deze niet zo snel toeslibben. Met andere woorden: het reliëf van de korrel blijft langer intact.

Wat je ook vaak ziet, is zwart schuurmateriaal. Meestal kan je met deze zwarte schuurblokjes ook nat schuren. Dit heeft als voordeel dat je geen stof inademt en dus geen mondmasker moet dragen.

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Combi Blok
Hoeveelheid: 1 stuk
Vanaf € 1,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Softpad
Korrelgrootte: Korrel 120
Vanaf € 1,15 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Handpad
Hoeveelheid: Doos 10 stuks | Korrelgrootte: Super fine
Varianten van € 1,65 
Vanaf € 15,95 
Bekijk product

Onze vijf belangrijkste schuurtips

  • Altijd eerst ontvetten, dan pas schuren
  • Draag een stofmasker wanneer je droog schuurt
  • Schuur steeds met dezelfde kracht en verdeel je duwkracht goed
  • Schuur ook de randen goed rond
  • Na het schuren eerst het oppervlak stofvrij maken om er de volgende laag op aan te brengen

Waarom goed verfmateriaal zo belangrijk is

Een schilderklus voor de boeg? Dan ben je beter goed voorbereid en koop je meteen het juiste materiaal.

Want zeg nu zelf, een verfborstel die haartjes achterlaat, dat is niet zo interessant, toch? Hetzelfde met een verfrol; die moet genoeg verf opnemen en zorgen voor zo weinig mogelijk spatten. Wel, wij helpen je met het kiezen van kwaliteitsmateriaal zodat je schilderwerk pas echt kan stralen!

Hoe verwijder ik afgebladderde verf van een buitenmuur?

Stel je voor: je hebt een hele middag geschilderd en wanneer de verf begint te drogen, zie je allemaal kleine barstjes verschijnen. Wat nu? Nog een nieuwe laag verf toevoegen? Een laag vernis toevoegen? Hopen dat het proces zich vanzelf weer ongedaan maakt? Geen paniek, wij geven je de nodige tips zodat je muur straks weer helemaal egaal is.

Hoe vermijd en behandel je schimmelvorming?

Op plekken waar geen goede verluchting is, kunnen zwarte stipjes op de muren verschijnen. Vooral de hoekjes achter een kast en vochtige ruimtes zijn extra gevoelig voor schimmelvlekken, omdat het vocht daar minder snel weg kan. Schimmel zorgt niet alleen voor problemen in je huis, maar is ook slecht voor jouw gezondheid. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je schimmels in huis kan behandelen en in de toekomst ook kan voorkomen.