Hoe krijg je die verf daaraf?
Hoe geen verfvlekken of spatten maken?
Voor we je gaan vertellen hoe je alles schoon krijgt, vertellen we je liever eerst hoe je alles schoon houdt, want dat bespaart je wel wat werk. Een goede voorbereiding is het halve werk is in het geval van schilderen en de opkuis achteraf zeker waar.
Vooral in de omgeving waar je schildert, kan je jezelf wel wat poetswerk achteraf besparen. Om niet te morsen op de vloer, kan je bijvoorbeeld afdekkarton gebruiken om de vloer te bedekken.
Meubels of voorwerpen die in de ruimte blijven staan, kan je afdekken met folie of een afdekzeil. Plinten, raamkozijnen, deurkaders etc. kan je proper houden met masking tape. Zorg er wel voor dat je breed genoeg afplakt, want een ongelukje gebeurt snel. Weet je niet goed welke tape je nodig hebt, dan kan deze grondige uitleg over onze verschillende tapes je wellicht helpen.
Daarnaast is een keuze voor kwalitatieve verfrollers en borstels essentieel. Zo raden we bijvoorbeeld voor muren een antispatverfroller aan. Deze verfroller neemt niet alleen veel verf op, maar vermindert ook de kans op spatten aanzienlijk. Meer hierover lees je in onze verfmateriaalblog.
Verfspatten verwijderen van vloer, muur of raam
Morste je tijdens het schilderen per ongeluk ergens een beetje verf op waterbasis? Wacht dan niet tot je klaar bent met schilderen, maar veeg de verf er meteen af met een vochtige doek. Het is immers altijd gemakkelijk als de verf nog nat is.
Heb je wat synthetische verf gemorst, dan kan je een beetje white spirit op een doek doen om vervolgens zo snel mogelijk de gemorste druppels verf weg te vegen. Wanneer de synthetische verf echter al opgedroogd is, zal het heel moeilijk zijn om die vlek te verwijderen van je muur of vloer. Maar wanneer de verfvlek op je muurtegels of je raam terecht gekomen is, kan je de opgedroogde verf wel veilig afkrabben met een glasreiniger.
Op tegels kan ook een reinigingsmiddel voor vitrokeramische kookplaten wel eens goed werken. Die bevatten namelijk vaak een heel fijne korrel, die helpt om de verfspatten los te wrijven, zonder krassen in het oppervlak te maken.
Hoe krijg je muurverf uit kleding?
Meestal doe je tijdens het schilderen werkkledij of kleding aan die vuil mag worden. Maar het kan ook zijn dat je na het schilderen terug mooie kleren hebt aangetrokken en toch tegen de natte muur bent gebotst.
Geen paniek, we vertellen je hoe je die muurverf uit je kleren haalt. Belangrijk: laat de verf eerst volledig opdrogen en ga daarna aan de slag met het verwijderen van de verfvlekken.
- Laat de verf volledig uitdrogen en probeer de verf dan al zo veel mogelijk te verwijderen met een mesje, borsteltje of schuursponsje.
- Draai de buitenkant naar binnen en laat op de vlek stromend lauw water lopen. Daarna dep je op de vlek met een stukje keukenrol om de verfresten op te nemen.
- Hierna breng je een goede scheut wasmiddel/ vlekverwijderaar aan op de verfvlek en laat je dit enkele minuten inwerken. Opnieuw ga je met een stuk keukenpapier over de vlek tot er geen verf meer van het kledingstuk komt. Pas op: we hebben het enkel over deppen, zeker niet schrobben of wrijven.
- Nu kan je de kledij in de wasmachine gooien zoals als altijd op het geschikte wasprogramma. Normaal moet dit stappenplan je redding zijn wanneer je verf op waterbasis morste op je kleren.
- Draai je kledingstuk binnenstebuiten. Voeg dan van binnenuit een paar druppels terpentine toe op de vlek. Eventueel kan dit ook met de verfverdunner die aangeraden wordt in de technische fiche van het product. Je blijft dit zolang doen tot er geen verf meer af komt. Let op: je probeert dat best eerst eens uit op een onopvallend stukje stof, om te kijken of jouw kledij hier geen schade van oploopt.
- Belangrijk hierna is dat je het kledingstuk uitspoelt met warm water en dan met een sopje wasmiddel het kledingstuk een volledig nacht laat weken.
- Dan rest er de volgende dag enkel nog een goede wasbeurt in je wasmachine. Ziezo, verf verwijderen uit kleding hoeft niet moeilijk te zijn.
Verf van je handen krijgen
Natuurlijk kan je schilderen met handschoenen, maar soms is het gewoon leuker om met je blote handen te werken. Al blijft er dan vaak verf aan je handen plakken. Wil je snel al die verf ervan krijgen, lees dan onze trucjes 👇
- Watergedragen verf krijg je normaal met water en zeep in een vijf à tiental minuten verwijderd.
- Nog sneller zijn onze reinigingsdoekjes die je op allerlei ondergronden kunt gebruiken om verf te verwijderen, ook voor je handen. Het verwijdert niet alleen verf, maar ook kit en lijm.
- Daarnaast bestaat er ook een specifieke handreiniger die dermatologisch getest is en extreme vervuilingen van verf in een handomdraai verwijderd.
Recente blogs
Nog meer praktische tips nodig zoals hoe je verfrestjes bewaart, welke tape je voor welke klus gebruikt en nog veel meer! Lees nu onze blogs met tal van schildertips!