Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Tape it easy! Alles wat je moet weten over afplaktape


Afplaktape, masking tape, maskeertape en schilderstape zijn vier benamingen die verwijzen naar de dunne papieren tapes die je tijdens het schilderen kan gebruiken om een stukje ondergrond of bepaalde onderdelen te beschermen die niet mee geschilderd hoeven te worden, of om strakke lijnen te krijgen aan randen of overgangen. Denk maar aan de scheiding tussen muur en plafond, rond een lichtschakelaar, boven een plint of aan een raam. Hoewel alle soorten schilderstape berusten op hetzelfde principe (dun papier met een lijmlaagje om iets mee af te plakken), zijn er heel wat verschillende soorten. In dit artikel vertellen we je graag wat meer over de verschillende kleuren, breedtes en toepassingen én krijg je ook heel wat nuttige tips mee. 

De juiste tape kiezen


Rolletjes afplaktape zijn er niet in zoveel verschillende
kleuren om de ringen van de Olympische spelen mee na te doen. Elke kleur tape heeft iets andere eigenschappen, en dus ook andere toepassingen. Hieronder vind je een overzicht.

  • Beige of crèmekleurige afplaktape is de meest basic tape. Het voordeel is dat ze niet veel kosten en universeel inzetbaar zijn. Een minpuntje is dat ze meestal gemaakt zijn uit dun papier. Ze kunnen daardoor iets gemakkelijker verf doorlaten, vooral wanneer je met een dunnere verf werkt. De verf sijpelt er ook makkelijker onder of kan in de tape drogen, waardoor de kans bestaat dat je een deel van de verflaag meetrekt wanneer je de tape wil verwijderen. Bij beige tape is het ook belangrijk dat je die (liefst) binnen de 24 uur verwijdert, om geen lijmresten te hebben. Wij raden je dus aan om beige tape alleen te gebruiken om bijvoorbeeld nog snel iets bij te werken of om je afdekmateriaal mee aan elkaar vast te maken. Voor het grote schilderwerk kies je beter een van de volgende tapes.
  • Gele of gouden masking tape wordt ook heel vaak gebruikt en is heel veelzijdig. De grootste voordelen van gele tapes tegenover de beige zijn dat je er veel scherpere en preciezere randen mee krijgt, en dat ze veel langer kunnen blijven hangen zonder lijmresten achter te laten. Gele afplaktapes zijn daarnaast meestal gemaakt van washi, Japans rijstpapier, wat ze iets sterker maakt en dus ook minder gevoelig aan doorscheuren. De kwaliteit is dus een pak beter. Gouden schilderstape is ook UV-bestendig, dus je kan hem ook in zonlicht gebruiken, zowel binnen als buiten. ga je bijvoorbeeld je raamkozijn langs binnen schilderen, en ga je de tape op het glas aanbrengen van een raam waar veel zon op schijnt? Dan is gouden maskeertape ideaal voor jou!
  • Roze of paarse masking tape is net zoals de gele gemaakt van washi en heeft dus voor een deel dezelfde eigenschappen: hij levert precieze lijnen op en is ook sterk. Het verschil zit vooral in de lijm. Die is bij roze en paarse tapes speciaal afgestemd op gevoelige ondergronden, zoals bijvoorbeeld behangpapier of gipsplaat. Vandaar dat deze kleuren tapes meestal het label “sensitive” meekrijgen.
  • Blauwe masking tape lijkt heel hard op de gele qua eigenschappen, want ook die wordt gemaakt uit washi. Blauwe maskeertape is vaak nóg ietsje meer bestand tegen blootstelling aan UV-stralen. De gele werkt meestal dan weer nèt wat preciezer, omdat die iets fijner is.
  • Groene masking tape heeft een zeer hoge kleefkracht en is speciaal ontworpen om te gebruiken op ruwe, moeilijker af te plakken oppervlakken, zoals bijvoorbeeld beton of ruw hout. Je kan groene tape zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. Hij is ook UV-bestendig.
  • Witte masking tape hebben we ook nog. Die is nog een beetje zachter dan de roze en paarse tapes, maar ook speciaal voor gevoelige oppervlakken, bijvoorbeeld een oppervlak dat nog maar pas geschilderd werd of ook weer voor op behang.

Tape breedtes


De
breedte van de tape kies je vooral in functie van wat je wil afplakken. Kleine voorwerpen of onderdelen kan je gemakkelijker en preciezer afplakken met de smallere tapes (18-24 mm). Bij grotere oppervlakken, zoals een muur of een plafond, ben je meestal beter af met een bredere tape (36-48 mm). Enerzijds beschermt een bredere tape beter tegen bredere materialen, zoals een verfrol, anderzijds zijn ze ook iets vlotter in het aanbrengen over grote lengtes. Dat gezegd zijnde; tape van 18 mm is iets wat we meestal ook niet al te veel aanraden, omdat die zodanig smal is dat die weinig van je oppervlakte beschermt tegen ongewenste verf. Je gebruikt die dus best enkel bij millimeterwerk.

Aanbrengen en verwijderen


Vooraleer je een oppervlak gaat afplakken, is het belangrijk dat je er voor zorgt dat het voldoende
voorbereid is. Op een muur waar stof en vuil aan hangt, of aan een houten balk met mos erop, bijvoorbeeld, zal je afplaktape vanzelfsprekend niet zo goed blijven hangen. Om goed te kunnen kleven, heeft de maskeertape een schone, droge stofvrije en vetvrije ondergrond nodig. Berdy Clearline Ontvetter is een goed product om voor zo’n goede ondergrond te zorgen.

Behalve de ondergrond, zijn ook best je handen schoon bij het aanbrengen van de tape, om te vermijden dat de lijm in contact komt met huidvet of vuil tijdens het afscheuren. Verder kan je best sowieso zo weinig mogelijk scheuren en zo lang mogelijke stukken tape gebruiken. Elke plaats waar de tape werd afgescheurd, is namelijk mogelijk een plekje waar er verf tussen zou kunnen lopen. Daarnaast krijg je zo ook de meest rechte lijnen. Wanneer je de tape eenmaal goed gepositioneerd hebt, is het belangrijk om hem nog eens overal goed aan te drukken, zodat hij niet loskomt en zodat er ook geen verf onder kan.

De masking tape weer verwijderen doe je het beste wanneer de verf nog niet helemaal droog is. Doe je de tape al weg wanneer de verf nog te nat is, dan kan die nog gaan uitvloeien. Doe je het pas wanneer de verf al volledig uitgedroogd is, dan riskeer je (een deel van) de verflaag er mee af te trekken. Een andere tip om de verf er niet mee af te trekken, is de tape niet naar omhoog te trekken, maar zo plat mogelijk tegen het geschilderde oppervlak te verwijderen, in een hoek van maximaal 45 graden.

Tape verwijderen goed Tape verwijderen niet

Extra tip: laat je de tape langer hangen dan aanbevolen door de fabrikant, dan heb je overigens ook nog kans op lijmresten, doordat de lijm na verloop van tijd begint in te drogen. Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer de tape op tijd te verwijderen. Mochten er alsnog lijmresten achterblijven, dan kan je ze - afhankelijk van je ondergrond - eventueel wel eenvoudig verwijderen met MoTip Citrus Reiniger.

Creatief met afplaktape


Afplaktape gebruik je niet alleen om ervoor te zorgen dat iets niet mee geschilderd wordt. Je kan er ook creatieve dingen mee doen. Hieronder wat inspiratie.

Kleurvlakken

Afplaktape is een ideaal hulpmiddel wanneer je graag met kleurvlakken wil werken. In deze blogpost vind je een gedetailleerd stappenplan om een muur in twee kleuren te schilderen. Uiteraard kan je dat ook gebruiken voor een derde of vierde kleur, etc. Je kan zo bijvoorbeeld een kleurverloop van licht naar donker creëren. Daarvoor zijn kleurtinten uit dezelfde kleurenstrip van een kleurenwaaier bijvoorbeeld ideaal. Meer daarover lees je in onze vorige blogpost over hoe je je favoriete verfkleur kan combineren.

Tesa kleurvlakken

bron afbeelding

Je kan ook kiezen voor een kleurverloop dat niet in rechte lijnen loopt, maar bijvoorbeeld om een berglandschap na te bootsen, een leuk idee voor in de kinderkamer.

Berglandschap kinderkamer

bron afbeelding

Patronen

Een super originele kamer maak je met een zelf ontworpen patroon op de muur. Uiteraard met behulp van schilderstape. Je kan allerlei geometrische vormen combineren, of het houden bij enkel driehoeken of enkel vierkanten, bijvoorbeeld.

Asymmetrisch patroon op de muur schilderen

bron afbeelding

Je kan gaan voor een asymmetrisch patroon, zoals op de foto hierboven, of voor een symmetrisch patroon, zoals je hieronder kan zien. Met patronen kan je enorm spelen, dus de keuze is helemaal aan jou.

Symmetrisch patroon op de muur schilderen

Decoratie

Niet alleen op je muren kan je mooie dingen creëren met tape. Ook om accessoires op te leuken is het erg handig. Kijk maar eens naar onderstaande vogelhuisjes, die allemaal verschillend zijn, maar toch bij elkaar passen.

Vogelhuisjes schilderen

bron afbeelding

Je kan ook theelichthouders maken, waarbij je het midden van een glazen potje afplakt en de rest schildert, of van oude blikken kruidenpotjes maken door ze in een basiskleur te schilderen en vervolgens met tape een vierkant af te plakken dat je met afwasbare matte zwarte verf schildert, of met bordverf. Zo kan je er dan de naam van de kruiden opschrijven met een krijtje of krijtstift.


Schilderstape

Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Gouden Masking Tape
Vanaf € 6,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Witte Masking Tape
Vanaf € 4,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Groene Masking Tape
Vanaf € 4,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Beige Masking Tape
Vanaf € 1,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Blauwe Masking Tape
Vanaf € 4,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Paarse Masking Tape
Vanaf € 6,45 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Tesa Roze Tape Sensitive
Vanaf € 8,95 
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Vinyl Tape Algemeen Gebruik 764I
Vanaf € 7,45 


We zijn erg benieuwd naar jullie creaties! Deel een foto met ons via mail of op Facebook en Instagram met #Tintrio. Voor meer inspiratie, schildertips en allerlei acties, kan je je inschrijven op onze nieuwsbrief. 

Heb je nog vragen? Plaats ze gerust in de reacties hieronder of neem contact op met ons.