Watergedragen of synthetische verf? De verschillen uitgelegd!
We krijgen vaak vragen over het verschil tussen watergedragen verf en solventgedragen verf. In deze blogpost vertellen we je daar graag wat meer over! .
De basis
Allereerst even wat technische uitleg. Verf bestaat uit een aantal onderdelen, de 'ingrediënten' zeg maar. Zo heb je een bindmiddel nodig om de eigenlijke verflaag en bijhorende eigenschappen te creëren, pigment om de verf zijn kleur en dekkracht te geven, en soms ook nog andere hulpstoffen of vulstoffen.
Daarnaast bevat verf ook nog een oplosmiddel, een vloeistof waarin de bestanddelen worden opgelost, zodat de verf verwerkbaar is. Het oplosmiddel verdampt na het schilderen, wanneer de verf droogt. In deze component verschillen verven op waterbasis en synthetische verven van elkaar. Bij watergedragen verf is het oplosmiddel water; bij solventgedragen verf is het oplosmiddel een solvent, bijvoorbeeld terpentine.
De eigenschappen
Door hun verschillende basis, hebben beide types verf ook enkele verschillende eigenschappen. Hieronder lijsten we enkele voordelen van watergedragen verf voor je op.
- Een erg merkbaar verschil is dat watergedragen verven geurarm zijn. Water heeft namelijk geen geur, waar solventen een vrij indringende geur hebben.
- Het is natuurlijk niet alleen de geur die in de lucht hangt bij synthetische verf, maar ook de vluchtige stoffen. Bij verf op waterbasis adem je geen schadelijke stoffen in. Gezonder voor de gebruiker dus!
- Watergedragen verf is bijgevolg ook een stuk milieuvriendelijker dan solventgedragen verf. De laatste jaren zijn er dan ook steeds meer verven op waterbasis op de markt gekomen.
- Ook technisch heeft watergedragen verf enkele voordelen, zoals een korte droogtijd, bijvoorbeeld.
- Waterbasis lakken hebben een streepje voor doordat ze niet vergelen na verloop van tijd, wat bij synthetische lak vaak wel voorkomt. Ze hebben ook een beter kleurbehoud.
- Het enige nadeel lijkt te zijn dat synthetische lakken als sterker beschouwd worden. De nadruk leggen we daarbij op 'lijkt'. We leggen je hierna graag uit waarom dat niet noodzakelijk het geval is.
Is synthetische verf sterker?
Tot enkele jaren geleden kon je wel stellen dat watergedragen verfsystemen niet zo sterk waren als hun solventgedragen tegenhangers. Vandaag de dag is dat echter al lang achterhaald. De technologie ontwikkelt elke dag verder, en zeker en vast ook in de verf.
Er is wel een kleine 'maar' aan verbonden: je moet de verf wel juist gebruiken. Watergedragen lakken kan je heel goed en soepel uitrollen, waar synthetische lakken wat stroever verwerkbaar zijn. Daarnaast blijft er bij solventgedragen verven wat meer vaste materie over na het drogen dan bij verven op waterbasis.
Het gevolg is dat je met watergedragen verf wat minder laagdikte hebt. Heb je daar geen erg in, dan is je verfsysteem inderdaad minder sterk. Breng je nog een extra laag aan of leg je de verf iets dikker, dan is watergedragen verf dus vast en zeker even sterk!
Welke verf voor binnen en welke voor buiten?
Als je je nog afvroeg of er watergedragen verf voor buiten bestaat: het antwoord is ja!
Wij hebben geen voorkeur om een van beide verfsoorten enkel binnen of enkel buiten te gebruiken. Veel hangt af van de eigenschappen die je van de verf wenst (zie boven), en wat er aangegeven staat in de technische fiche van de verf. Heel wat verven kan je zowel binnen als buiten gebruiken.
Je kan er uiteraard wel rekening mee houden dat solventgedragen verf minder aangenaam is om te gebruiken in binnenruimtes. Voor buiten heeft synthetische beits wel nog een klein voordeel: die dringt iets meer in de ondergrond. Voor binnen zal je nog weinig muurverven vinden die niet op waterbasis zijn.
Kan je met watergedragen over solventgedragen schilderen?
Ook hier is het antwoord ja! Watergedragen verven kunnen over solventgedragen verven aangebracht worden, op voorwaarde dat je de ondergrond correct voorbereidt.
Omgekeerd zijn we liever iets terughoudender. Hoewel je hier en daar wel leest dat het kan, raden wij eerder af om met solventgedragen verf over watergedragen verf te schilderen. De kans is reëel dat je op problemen als barsten of onthechting stuit. Beide verven hebben namelijk een verschillende oppervlaktespanning: watergedragen verf is soepel en synthetische is hard. Je kan het een beetje vergelijken met vloerbekleding. Je zou een lekker zacht tapijt op een laminaatvloer kunnen leggen, maar omgekeerd zou dat niet zo'n geweldig resultaat geven.
Heb je nog vragen over verf op waterbasis of solventbasis? Plaats ze gerust in de reacties hieronder of neem contact op met ons. Onze experts helpen je graag!
Volg ons op Facebook en Instagram voor meer inspiratie en tips, en mis geen enkele actie als je je abonneert op onze nieuwsbrief.