Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Zo maak je je eigen Friends-deur


Wie ooit naar de legendarische sitcom Friends heeft gekeken, kent vast wel de al even legendarische deur van het appartement van Monica. Wil je stiekem ook zo’n deur hebben? Dan vertellen wij je graag hoe je dat kan!

De deur

Ah, de paarse deur… De kleur alleen al doet je aan Friends denken en bezorgt je daarmee een instant glimlach. Maar welke kleur paars kan je daar nu voor gebruiken? De online kleurentool van Sigma helpt ons hierbij al een handje verder:

Friends deur paars 1

Copyright afbeelding: PPG/Sigma

RAL 4005 komt al mooi in de buurt van het paars dat het interieur van Monica siert. In een modernere versie, is het een leuke accentkleur naast een neutralere grijstint bijvoorbeeld.

Friends deur paars 2

Copyright afbeelding: PPG/Sigma

Een ietwat zachtere tint paars is de NCS-kleur S 3030-R50B. Ook die kan je mooi als accentkleur combineren met grijze, beige en witte basistinten.

Friends deur paars 3

Copyright afbeelding: PPG/Sigma

Een andere mooie optie is deze Reign Over Me (PPG1248-7). Deze tint is iets dieper paars, maar hé, als je dan tòch voor die paarse deur gaat, dan kan je het evengoed all the way doen, niet?

Friends

bron afbeelding: giphy.com

Kleur gekozen? Dan is het tijd voor het schilderwerk! Hier kan je nog eens uitgebreid alle stappen nalezen voor het schilderen van de deur, maar bij deze al even de korte versie:

  1. Bereid de (houten) deur voor door die goed te reinigen en te ontvetten. Gebruik masking tape om onderdelen af te plakken die je liever niet in het paars wil. Schuur het hout op en ontstof het.
  2. Breng twee lagen watergedragen primer aan, bijvoorbeeld Sikkens Rubbol BL Primer of Trimetal Permacryl PU Primer. Je kan ze allebei meteen al in de kleur van je keuze bestellen, handig toch!? Was je deur al eens eerder geschilderd? Dan heb je geen nieuwe primerlagen meer nodig, maar volstaat reinigen en opschuren.
  3. Breng als laatste nog één laagje watergedragen aflak aan, zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Trimetal Permacryl Satin. Een zijdeglanzende afwerking zal het mooiste zijn voor je deur.

Ziezo, daar heb je alvast je paarse Friends-deur!

Friends

bron afbeelding: giphy.com

Het kadertje

Volgende stap: het gele kadertje. Je kan ervoor kiezen om het helemaal zelf na te maken, uit klei bijvoorbeeld, er een uniek stuk uit te zoeken in de kringloopwinkel, of gewoon ergens een kader te kopen dat helemaal naar jouw smaak is. Let wel even op uit welk materiaal jouw kader gemaakt is, voor het lakken.

Een kadertje dat veel reliëf of hoekjes en kantjes heeft, zoals het kader aan de deur van Monica, kan je het gemakkelijkste een andere kleur geven met spuitlak. Dan zijn dit de stappen om te volgen:

  1. Reinig en ontvet het kader, bijvoorbeeld met Berdy Clearline Ontvetter. Afhankelijk van het materiaal, kan je het eventueel ook wel wat opschuren en ontstoffen. Zorg ervoor dat het goed droog is en leg het vervolgens op een ruim afgedekte, effen ondergrond. ProGold Afdekkarton is bijvoorbeeld heel erg handig hierbij.
  2. Op houten, metalen, stenen en aardewerken kaders kan je daarna enkele dunne lagen (witte) MoTip Deco Primer aanbrengen. Schud de spuitbus heel goed voordat je begint, en spuit dan heel fijn in kruisbeweging op een dertigtal cm van het kader. Heb je een kadertje uit kunststof, dan heb je de MoTip Deco Effect Plastic Primer nodig, anders zal de lak niet (goed) hechten.
  3. Tijd voor het geel! Daarvoor kan je MoTip Deco Spray Paint Hoogglans in de kleur 1021 - Koolzaad Geel of gebruiken. De manier van aanbrengen is hetzelfde als bij de primer.
    RAL 1021
  4. Ten slotte kan je je lakwerk het beste nog voorzien van een beschermlaagje met MoTip Deco Blanke Lak. Hier kan je eventueel ook nog de zijdeglanzende variant kiezen, als je niet zo houdt van het hoogglanzende geel.

Ben je niet zo’n grote fan van spuitbussen, dan kan je ook wel aan de slag met een kleurtester en een fijn penseeltje.

Zo, nu nog je kader aan de deur hangen en je hebt je eigen Friends-deur!

Friends

bron afbeelding: giphy.com

Wij zijn enorm benieuwd naar het resultaat! Deel het met ons via mail of op Facebook en Instagram met #Tintrio. Voor meer leuke ideetjes: schrijf je in op onze nieuwsbrief!