Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Schilderen bij warm weer: do’s en don’ts


De zomer is de perfecte tijd om klusjes in huis aan te pakken, maar als het op schilderen aankomt, kan het warme weer wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Hoewel velen van ons genieten van de warmte van de zon, geniet je schilderwerk er doorgaans minder van. Tenzij je rekening houdt met onze tips, natuurlijk!

Je kan namelijk wel schilderen bij zomers weer, maar dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blogpost bespreken we wat je wel en niet kunt doen bij het schilderen in warm weer en geven we je mee wat dan wel de ideale weersomstandigheden zijn om te schilderen.

De perfecte temperatuur en luchtvochtigheid

Laten we eerst eens kijken naar wat we verstaan onder 'warm' weer om te schilderen. Over het algemeen is de ideale temperatuur om te schilderen tussen de 10°C en 25°C. Bij die temperaturen zal de verf gelijkmatig drogen en goed hechten aan het oppervlak.

Als de temperatuur te laag is, kan de verf helemaal niet drogen, en als die te hoog is, kan de verf te snel drogen. Dat kan leiden tot barsten, afbladderen en schilferen na verloop van tijd. Ook kan de hitte de verf dikker maken, waardoor die moeilijker aan te brengen is en mogelijk ook slechter zal hechten en minder effen zal dekken.

Naast de temperatuur is het ook belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheidsrange om te schilderen ligt tussen de 40% en 70%.

Een te hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat de verf langer nodig heeft om te drogen, wat kan leiden tot problemen zoals schimmelvorming en bubbels. Of, nog erger, de verf kan gewoon helemaal niet drogen, waardoor de verflaag plakkerig wordt en gevoelig is voor vuilophoping.

Als je van plan bent om buiten te schilderen, probeer dan een moment te kiezen waarop de bovenstaande weersomstandigheden voorspeld zijn. Op warme zomerdagen kan de ochtend de ideale omstandigheden vaak nog in petto hebben! Het gezegde "de ochtendstond heeft goud in de mond" is hier dan ook een gouden tip 😉


5 schildertips bij warm weer

  1. Hierboven gaven we je al een eerste tip voor wanneer je toch wil schilderen bij zomers weer: plan je schilderklus vroeg in de ochtend of eventueel laat in de avond, wanneer het iets koeler is.

  2. Als je toch tijdens een warmer deel van de dag moet schilderen, zoek dan naar een schaduwrijke plek om te werken of zet een tent op om wat schaduw te bieden. Direct zonlicht wil je namelijk echt wel vermijden. Het kan leiden tot te snelle droging van de verf, waardoor die ongelijkmatig droogt en slecht hecht.

  3. Werk eventueel met een drogingsvertrager. Let er wel op dat je de aanbevolen dosering respecteert, om de samenstelling en eigenschappen van de verf niet in het gedrang te brengen. De juiste verhouding(en) vind je meestal op de verpakking of in de technische fiche. Je kan uiteraard ook altijd advies vragen aan onze experts als je het toch niet helemaal zeker weet.

  4. Het helpt natuurlijk ook om strategisch je verf te kiezen. Bijvoorbeeld: wil je binnen schilderen, dan is Sigma Perfect Matt je beste vriend. Die droogt eerst en vooral al heel gelijkmatig op, zonder zichtbare aanzetten. En… mocht je achteraf toch nog plekjes zien die niet helemaal naar wens zijn, dan werk je die met deze muurverf in een mum van tijd bij. Verder zijn er ook verven die een iets hogere verwerkingstemperatuur aankunnen. Een voorbeeld daarvan is de buitenlak Rubbol DSA van Sikkens. Die kan je gebruiken bij temperaturen tot wel 30°C. 

  5. Haast en spoed zijn zelden goed. Probeer je er dus ook niet te snel vanaf te maken omdat het warm is, of omdat je voor een bepaald (warmer) tijdstip klaar wil zijn. Neem voldoende tijd om de verf aan te brengen zoals het hoort, want alleen zo krijg je een mooi en duurzaam resultaat. Eventueel kan je de werken verdelen over meerdere dagen, om jezelf iets meer tijd te gunnen.


Samengevat

✅ Do's

❌ Don'ts

Plan je werk op een fris(ser) tijdstip Schilder niet tijdens het heetst van de dag
Zoek de schaduw op Schilder niet in de zon
Gebruik eventueel een drogingsvertrager Gebruik niet te veel drogingsvertrager
Maak een strategische verfkeuze Gebruik geen verf die door de hitte is aangetast
Neem je tijd, splits de werken eventueel op Probeer je er niet te snel vanaf te maken


Schilderen bij warm weer kan uitdagend zijn, maar het is mogelijk als je rekening houdt met de ideale temperatuur en luchtvochtigheid. Zo kan je beter schilderen tijdens de koelere delen van de dag en de schaduw opzoeken om te voorkomen dat de verf te snel droogt. Werk eventueel met een drogingsvertrager en kies strategisch je verf. Neem de tijd om de verf aan te brengen en verdeel de werken over meerdere dagen indien nodig. Met deze tips kan je ook in de zomer genieten van een mooi en duurzaam schilderresultaat.


Heb je toch nog vragen? Dan kan je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag verder! We zien ook graag het resultaat van je schilderwerk. Deel het met ons via mail of via sociale media met #tintrio.