Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Hoe snel mag je bij een nieuwbouw de muren schilderen?


Je heb net een huis gebouwd of nieuwbouwappartement gekocht en wil nu graag de muren een likje verf geven. De vraag is echter wanneer je mag verven in een gloednieuwe woning. Hoewel de muren en plafonds van je nieuwbouw misschien droog lijken, kan het toch nog te vroeg zijn om ze in een fris kleurtje te zetten. Maar hoe lang moet je dan precies wachten? In deze blogpost geven we je enkele tips!

Bron afbeelding

"Even geduld aub”

We zullen je jammer genoeg moeten teleurstellen: je mag niet meteen je nieuwe muren en plafonds schilderen. Je kan het best een jaar wachten met schilderen. Dan zijn de muren niet meer vochtig en zijn ze ruw en droog genoeg om verf te verdragen. De theorie luidt dat een muur elk seizoen moet meegemaakt hebben voor hij beschilderd mag worden. 

Ook na een jaar meet je best nog eens de vochtigheidsgraad van je muren. Als er tijdens de zomer bijvoorbeeld veel regen is gevallen, kan het zijn dat de muren toch nog niet schilderklaar zijn. Daarnaast moet een nieuwbouw zich ook nog wat "zetten", waardoor er tijdens het drogen soms kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Als je te vroeg schildert, loop je het risico dat je alles opnieuw moet schilderen. 

Wil je toch geen jaar wachten? Meet dan de vochtigheidsgraad met een vochtmeter. De vochtmeter geeft via kleuren (groen - oranje - rood) aan of je vochtgehalte goed genoeg is om te schilderen. Bij ons kan je altijd een vochtmeter huren. Bovendien raden we je aan om pas te beginnen met je muren te behandelen bij een maximale vochtigheidsgraad van 2%. Als je bij een hogere vochtigheid al begint met schilderen, loop je het risico dat de verf, primer of plamuur weer loskomt.

Daarnaast kan je het droogproces ook versnellen met een bouwdroger. Hou er daarbij wel rekening mee dat de oppervlakte zo sneller droogt, maar dat dieper in de muur nog veel vocht verscholen kan zitten dat later naar boven komt. Natuurlijke ventilatie is en blijft het beste droogproces.

Aan het werk!

Stel: de vochtigheidsgraad is goed en het schilderwerk kan van start gaan. Hoe begin je eraan?  

  1. Alles begint bij een goede voorbereiding! Kijk of de ondergrond nog poederig is. Is dit het geval? Gebruik dan een fixeermiddel zoals Sikkens Alpha Aquafix of Trimetal Magnaprim Fix. Een fixeermiddel voorkomt glans- en kleurverschillen in de eindafwerking. Het zorgt er ook voor dat de zuigkracht van de muur afneemt en dat de verf mooi op de muur blijft liggen.
  2. Als je toevallig nog gaatjes of scheurtjes in het pleisterwerk vindt, vul je ze het beste ook op met plamuur.
  3. Breng een grondlaag aan en laat de laag drogen. Respecteer de droogtijd die vermeld staat op de verfpot. Sikkens Alphatex Primer SF is ideaal om aan te brengen op kale, ongeverfde muren.
  4. Daarna is het tijd om een tot twee lagen muurverf aan te brengen.

Wil je graag nog wat extra informatie over hoe je een muur best schildert? Lees dan deze blogpost. Heb je nog vragen over het schilderen van een nieuwe muur? Contacteer gerust onze experts! Zij geven met plezier een antwoord op je vragen.

Tuintrends voor 2024 in kleuren en meubelen

Dé tuintrends van 2024 in kleuren en meubelen

Mooier weer in aantocht! Tijd om de tuin op te fleuren met de laatste tuintrends. Ontdek welke buitenkleuren in 2024 helemaal top zijn en hoe je ze met trendy meubilair combineert.

5x kleurinspiratie voor je voordeur

Je voordeur is een belangrijke begroetingsplaats, dus schenk een warm welkom met de juiste deurkleur. We helpen je alvast kiezen met inspirerende buitendeuren. Bekijk ze nu!

Deze interieurtrend voor 2024 wil je niet missen: Kitschen!

Dit jaar doet de kitschy kitchen trend de ronde. Een keukenstijl die je het best kan omschrijven als kleurrijk en eclectisch. Het liefst zien we de kleuren passeren in hun meest felle vorm voor leuke retro vibes.

Schilder met het Product van het Jaar 2024!

Hoera, we hebben het product van het jaar gewoonweg tussen ons assortiment staan. Over welk product hebben we het dan precies? Libéron Velours de Peinture! Een jaar lang mag dit verfproduct het mooie label dragen dat niet alleen staat voor kwaliteit, maar ook innovatie.

Benieuwd wat deze verf zo uniek maakt? Duik dan maar even in deze blogpost.