Hoe snel mag je bij een nieuwbouw de muren schilderen?
Je heb net een huis gebouwd of nieuwbouwappartement gekocht en wil nu graag de muren een likje verf geven. De vraag is echter wanneer je mag verven in een gloednieuwe woning. Hoewel de muren en plafonds van je nieuwbouw misschien droog lijken, kan het toch nog te vroeg zijn om ze in een fris kleurtje te zetten. Maar hoe lang moet je dan precies wachten? In deze blogpost geven we je enkele tips!
"Even geduld aub”
We zullen je jammer genoeg moeten teleurstellen: je mag niet meteen je nieuwe muren en plafonds schilderen. Je kan het best een jaar wachten met schilderen. Dan zijn de muren niet meer vochtig en zijn ze ruw en droog genoeg om verf te verdragen. De theorie luidt dat een muur elk seizoen moet meegemaakt hebben voor hij beschilderd mag worden.
Ook na een jaar meet je best nog eens de vochtigheidsgraad van je muren. Als er tijdens de zomer bijvoorbeeld veel regen is gevallen, kan het zijn dat de muren toch nog niet schilderklaar zijn. Daarnaast moet een nieuwbouw zich ook nog wat "zetten", waardoor er tijdens het drogen soms kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Als je te vroeg schildert, loop je het risico dat je alles opnieuw moet schilderen.
Wil je toch geen jaar wachten? Meet dan de vochtigheidsgraad met een vochtmeter. De vochtmeter geeft via kleuren (groen - oranje - rood) aan of je vochtgehalte goed genoeg is om te schilderen. Bij ons kan je altijd een vochtmeter huren. Bovendien raden we je aan om pas te beginnen met je muren te behandelen bij een maximale vochtigheidsgraad van 2%. Als je bij een hogere vochtigheid al begint met schilderen, loop je het risico dat de verf, primer of plamuur weer loskomt.
Daarnaast kan je het droogproces ook versnellen met een bouwdroger. Hou er daarbij wel rekening mee dat de oppervlakte zo sneller droogt, maar dat dieper in de muur nog veel vocht verscholen kan zitten dat later naar boven komt. Natuurlijke ventilatie is en blijft het beste droogproces.
Aan het werk!
Stel: de vochtigheidsgraad is goed en het schilderwerk kan van start gaan. Hoe begin je eraan?
- Alles begint bij een goede voorbereiding! Kijk of de ondergrond nog poederig is. Is dit het geval? Gebruik dan een fixeermiddel zoals Sikkens Alpha Aquafix of Trimetal Magnaprim Fix. Een fixeermiddel voorkomt glans- en kleurverschillen in de eindafwerking. Het zorgt er ook voor dat de zuigkracht van de muur afneemt en dat de verf mooi op de muur blijft liggen.
- Als je toevallig nog gaatjes of scheurtjes in het pleisterwerk vindt, vul je ze het beste ook op met plamuur.
- Breng een grondlaag aan en laat de laag drogen. Respecteer de droogtijd die vermeld staat op de verfpot. Sikkens Alphatex Primer SF is ideaal om aan te brengen op kale, ongeverfde muren.
- Daarna is het tijd om een tot twee lagen muurverf aan te brengen.
Is vernis verwijderen echt de enige optie?
Je wil na jarenlang plezier je verniste trap, tafel of parket van kleur veranderen. Dat roept deze vraag op: Kan je over vernis heen schilderen of moeten de vernislagen eerst verwijderd worden? Helaas, vernis verwijderen is hier de enige optie. Ook wanneer je een permanente vlek wil verwijderden zal de vernislaag eraf gehaald moeten worden. Maar geen zorgen: onze tips leren je hoe je vernis verwijdert zonder het hout te beschadigen!
Xyladecor vernieuwt assortiment en kleuren
Welke trendkleuren zetten in 2025 de toon?
Ontdek hier de trendkleuren van 2025 als eerste en bekijk hoe ze talrijke interieurs zullen transformeren. Voor 2025 onthullen we trouwens ook onze eigen Tintrio's Tint van het Jaar 2025 waar ook jij mee over kan beslissen!. Eén ding is al zeker: het wordt een vrolijke kleur waar je een dosis positieve energie van krijgt.
Taupe kleuren een uitstekende keuze voor iedere woonstijl
Wat voor kleur is taupe en waarom kiezen we massaal voor taupe verfkleuren? We leggen je het in onze blogpost uit en geven je kleurencombinaties met taupe mee zodat jij thuis zelf met een taupe verfkleur aan de slag kunt!