Beits kleuren
Je hout buiten een laagje verf of beits geven, doe je in de eerste plaats om het een krachtige bescherming te geven tegen weer en wind, regen en zon. Maar natuurlijk speelt ook de esthetische kant een rol: je gaat namelijk beitsen in kleur. En daarmee kan je heel wat kanten uit!
Je kan kiezen uit talloze hout beits kleuren, zowel dekkend als transparant (lees op onze pagina over beits, olie en vernis meer over het verschil tussen deze twee beits soorten). Dus hoe vind je dan dé gepaste houtbeits kleur voor je houten tuinhuis, schutting, terras of tuinmeubelen? Dat lees je hier!
Hout kleur (transparant)
Transparante beitsen vind je vaak al kant-en-klaar gemaakt in een reeks veel voorkomende houtkleuren. Je kan dus in heel wat gevallen de kleur van jouw houtsoort netjes matchen.
Wat je ook kan doen, is een beetje spelen met de kleur. Door bijvoorbeeld een iets donkerdere tint te kiezen en/of een extra laagje beits aan te brengen, kan je subtiel je hout een andere kleur geven.
Teak kleur
Teak is een enorm geliefde houtsoort. Van tuinmeubelen tot terrassen… Je vindt deze tropische houtsoort in menig tuin terug. Je zal er dus niet versteld van staan dat je heel wat producten in de kleur teak kunt vinden.
Je kan zowel olie als beits in teak kleur bestellen.
White wash beits
Niet helemaal een houtkleur, maar wel subtiel én razend populair: white wash. Vooral bij meubelen pallethout zie je deze trendy afwerking wel eens terug.
De semi-transparante olie of verf geeft je hout een soort van witte waas. Maar het blijft er wel nog steeds als hout uitzien. En je hebt natuurlijk ook alle voordelen van houtbescherming erbij!
Kleurloze beits
We krijgen heel veel vraag naar kleurloze beitsen. Je zou daaraan kunnen denken als je de kleur van je hout niet wil veranderen, maar het wel wil beschermen.
Stel je ons die vraag, dan hebben wij een deze aanbeveling voor je: om je hout goed te beschermen, heb je een gekleurde beits nodig. De pigmenten die voor de kleur zorgen, maken de beits namelijk ook sterk(er). En kleurloze beits bevat dus geen pigmenten.
Maar geen zorgen! Zoals we daarnet al zeiden, vind je de meest courante houtkleuren kant-en-klaar gemengd. Lichte Eik ziet er bijvoorbeeld in vele gevallen heel erg naturel uit. En anders kan je bij heel wat beitsen, zoals die van Sigma WoodProtect of Sikkens Cetol, ook een mengkleur kiezen.
Kleur beits (dekkend)
Behalve transparante beits in hout kleuren, kan je ook nog dekkende beits op kleur bestellen. Daarmee kan je je hout elke kleur geven die je maar wil.
Beits zwart
Zwarte beits voor buiten, dat is al bijna een klassieker geworden. Veel mensen beitsen hun schutting zwart, bijvoorbeeld. Ook tuinhuisjes, tuinmeubelen of ander tuinhout, zoals balken, kan je al eens in het zwart gebeitst terugvinden.
Mat zwarte beits is daarbij de meest voorkomende keuze. Maar ook andere donkere beits wordt vaak gekozen voor hout buiten. Denk maar aan antraciet of donkergrijs, donkerbruin of donkergroen.
Beits grijs
Behalve donkergrijze beits, is ook beits in lichtgrijs een graag geziene optie. Wie z’n hout grijs beitst, creëert een natuurlijke en tegelijk ook moderne look.
Grijs wordt overigens niet alleen gekozen als dekkende kleur. Ook een ‘vergrijsd effect’ is een opkomende trend. In dat geval gebruik je een semi-dekkende beits (een beetje tussen volledig dekkend en transparant in) om de uitstraling van natuurlijk vergrijsd hout na te bootsen.
Beits wit
Ook witte beits wordt nog heel vaak gekozen. Als transparante witte beits (white wash, zie boven) maar ook in een dekkende afwerking. Voor ramen en deuren bijvoorbeeld, indien je ze niet wil lakken.
Niet alleen geeft wit je hout een frisse aanblik, het heeft ook nog wel andere voordelen. Waar donkere kleuren sneller de warmte van de zon opslorpen, kaatst wit gebeitst hout de zonnestralen terug. Ideaal voor hete zomerdagen dus.
De juiste beits kleur vind je zo
Wil je een bepaalde houtkleur zo exact mogelijk benaderen? Dan hou je er best even een kleurenwaaier met houtkleuren naast. In geen tijd vind je de beste match.
Je kan ook enkele naturelle houtkleuren uitproberen met de handige kleurtesterjes van Xyladecor. Ook zo zie je heel snel of de kleur die je in gedachten hebt de ideale keuze is.
ℹ️ Alle verffabrikanten hebben hun eigen, unieke houtkleurensysteem, dat wel wat afwijkt van de andere merken. Bestel daarom bijvoorbeeld altijd Sigma WoodProtect in een Sigma houtkleur, Sikkens Cetol in een Sikkens houtkleur, etc.
Inspiratie
Zie je door het beitsbos de houtkleuren niet meer? In onze blog kan je nog heel wat inspiratie opdoen. Ontdek de leukste ideeën en de tofste beitskleuren!
Xyladecor vernieuwt assortiment en kleuren
Sigma’s beitskleuren geven je hout een upgrade
Een kleurenpalet om U tegen te zeggen, de Sigma WoodProtect kleurencollectie. De collectie voor transparante en dekkende beitsen bestaat uit vier verschillende reeksen. Je hebt een reeks met traditionele, neutrale, zachte en levendige kleuren die meteen in het oog springen.
Tuintrend: unieke houtbeitskleuren van Xyladecor
De Xyladecor Inspiration kleurencollectie bestaat uit drie reeksen van telkens tien kleuren: Natural, Cultural en Minimal. Elk van die drie reeksen geeft een andere sfeer en uitstraling.
Ontdek de tofste kleuren voor je tuinhuis
Met wat beits op je tuinhuis is het dubbel genieten: van een prachtige kleur én van langdurige bescherming voor je hout. Maar een tuinhuis verven met welke kleuren doe je dat zoal? Ontdek in deze blogpost de allertofste tuinhuiskleuren!