Tintrio Reviews with ekomi.nl
logo check

Gratis verzending vanaf € 75

logo check

Voor 16u besteld, zelfde werkdag verzonden*

logo check

98% geeft ons 4 of 5 sterren

logo check

+50.000 kleuren

Houten ramen beitsen - Tintrio

Houten ramen beitsen doe je zo


"Hoe beits je ramen met een dekkende afwerking? Kan je ook een transparante beits gebruiken voor je raamkozijnen? Is schuren voor beitsen nodig? Is één keer beitsen genoeg? En wat is het verschil tussen ramen oliën of beitsen?”

We leggen je graag uit hoe je houten ramen kunt beitsen in ons stappenplan. Bovendien vind je hier meteen de passende beits. 

Toch liever een kleurtje op je ramen, maar geen fan van dekkende beits? Leer houten ramen schilderen, binnen én buiten, via ons handige stappenplan.


Houten ramen beitsen met dekkende of transparante beits

Stap 1: voorbereiding


  • Dek het raam en de omgeving errond af.

  • Schuur het hout op en maak het stofvrij.

  • Reinig de raamkozijnen.

  • Geef nieuw hout een laagje voorbehandeling.

Klaar om aan de slag te gaan om je houten ramen van een laagje beits te voorzien? Het is belangrijk om eerst te zorgen voor een goed voorbereide ondergrond. Of je nu een dekkende of transparante afwerking wilt. 

Beginnen doe je door de vensters af te plakken met tape en eventueel folie. Ook de omgeving afschermen kan wel een goed idee zijn. Gebruik tape op de muren en karton op de vloer om vlekken van beits te voorkomen.

Klaar? Op naar het houtwerk! Maak het hout eerst even goed schoon met water en allesreiniger. Anders zou je het vuil in het hout kunnen schuren. Schuur dan het hout op in de richting van de houtnerven.

Zitten er nog oude, verweerde beitslagen op je kozijnen? Dan kan je die met een grovere korrel schuurpapier verwijderen (korrel 80 is ideaal). Is je hout nog nieuw, of al eens gebeitst maar nog in goede staat? Met andere woorden, zie je nergens missende of loshangende stukjes beits? Dan kan je het houtoppervlak effen schuren met schuurpapier in een fijnere korrelgrootte (bijvoorbeeld 220).

Wanneer je klaar bent met schuren, zal er wel wat stof op en rond je ramen zitten. Dat verwijder je vervolgens eerst met een stoffer. Daarna kan je dan de raamkozijnen opnieuw goed reinigen en ontvetten. Gebruik je een gespecialiseerde ontvetter als Berdy Clearline, dan kan je er gerust in zijn dat je jouw voorbereidingswerk goed gedaan hebt. 

Zijn je ramen nog gloednieuw of heb je tot op het kale hout geschuurd? Dan voorzie je het hout nog van één laagje voorbehandeling.

Stap 2: beitsen


  • Breng 2-3 lagen beits aan.

  • Werk in de richting van de houtnerven.

  • Schuur eventueel nog wat op tussen de lagen.

Nu kan je aan de slag gaan met de beits.

Welke beits kies je best? Fan van het natuurlijke karakter van hout? Ga voor een transparante beits. Transparante beits bewaart grotendeels of volledig die natuurlijke look.

Ben je eerder fan van een kleurtje? Gebruik dan een dekkende beits. De houtnerven blijf je dan zien, maar de kleurverschillen die van nature in hout aanwezig zijn, verdwijnen. 

Beide types beits kan je het makkelijkst aanbrengen met een platte verfborstel. Bij het behandelen van echt grote houtvlakken kan je opteren om een verfrollertje te gebruiken. Breng de beits altijd netjes aan in de richting van de nerven. 

Gebruik minimum twee lagen beits voor een optimale bescherming van je houten raamwerk. Doorgaans breng je twee lagen voor een transparante beits aan. Twee tot drie lagen voor een dekkende beits. 

Het belangrijkste hierbij is dat je de beits tussen de verschillende lagen door genoeg laat intrekken. Hoe lang dat precies is, vind je in de technische fiche van het product. Om helemaal zeker te zijn van een goede hechting en een effen afwerking, kan je de tussenlagen ook nog een beetje opschuren met een fijne korrel schuurpapier. Vergeet niet te ontstoffen voordat je verder schildert. 

Ramen oliën of beitsen?

Olie en transparante beits zijn wel voor een deel vergelijkbaar. Beiden dringen namelijk in in het hout en beschermen het van binnenuit. Ze geven het hout ook allebei een zeer naturelle look. Welke van de twee verkiest, hangt dus een beetje af van je persoonlijke voorkeur. 

Kort door de bocht: wil je snel werken en zit je er niet mee in om sneller opnieuw de verfborstels boven te halen? Dan is olie perfect voor je. Stop je er toch liever wat meer werk in, zodat je een volgende opfrisbeurt wat langer kunt uitstellen? Kies dan voor een transparante beits. 

De juiste beits voor jouw ramen 

Wil je meteen beginnen, maar weet je niet welke producten je nodig hebt? In ons stappenplan vind je een link naar alle beitsen en benodigdheden. Zo vind je per stap exact wat je nodig om je ramen mooi te beitsen. Hieronder vind je de producten ook nog eens allemaal op een rijtje.

Houtbeits

Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Ramen en Deuren UV-Plus - Lichte Eik
Kleur (Xyladecor): 4020 - Lichte eik | Inhoud: 0,75 l
Vanaf € 21,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Ramen en Deuren Dekkende Beits - Fijn Zand
Kleur (Xyladecor): Fijn zand | Inhoud: 0,75 l
Vanaf € 20,45 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Xyladecor Primer Clear Extra BP
Kies je kleur: Kleurloos | Inhoud: 0,75 l
Vanaf € 19,45 
Bekijk product

Handige helpers

Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Gouden Masking Tape
Formaat: 24 mm | Hoeveelheid: 1 stuk
Varianten van € 6,95 
Vanaf € 8,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Berdy Clearline - Ontvetter
Inhoud: 1 l
Vanaf € 9,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
Progold Schuurpapier
Hoeveelheid: 1 stuk | Korrelgrootte: Korrel 220
Vanaf € 1,15 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
3M Groene Masking Tape
Formaat: 24 mm
Varianten van € 4,45 
Vanaf € 6,95 
Bekijk product
Tintrio Reviews with ekomi.nl
ProGold Platte Borstel 7050 Exclusive
Formaat: 1,5" / 3,8 cm
Varianten van € 5,95 
Vanaf € 7,35 
Bekijk product

Wil je je zelf verder verdiepen in alle opties? Duik dan in onze verfwijzer, waar je de verschillen tussen alle producten kan bekijken. Inclusief onze professionele aanbevelingen voor wie schilderwerk van de hoogste plank wil.

Als je al weet wat je zoekt, dan kun je bladeren door onze categorie verf voor deuren en ramen.

Bekijk alle verf voor deuren en ramen

Hulp nodig?

Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Klaar om te schilderen? Start! 

In deze filmpjes van Xyladecor en Sigma kun je zien hoe je je ramen kunt behandelen met dekkende beits of transparante beits.