Stap 1: voorbereiding
Wanneer de radiator er nog goed uitziet
Voordat je begint met het verven van de radiator, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Ten eerste moet je de verwarming op tijd uitzetten om ervoor te zorgen dat de radiator volledig is afgekoeld.
Vervolgens moet je de radiator ontvetten en reinigen. Het is ook aan te raden om de radiator lichtjes op te schuren met fijn schuurpapier. Dat doe je om een betere hechting van de verf te bevorderen.
Daarnaast is het belangrijk om de omgeving goed voor te bereiden. Gebruik masking tape en afdekfolie om de omringende oppervlakken te beschermen tegen verfspatten. Zorg ervoor dat je voldoende afdekt, vooral als je ervoor kiest om de radiator te spuiten.
Wanneer de radiator er niet meer zo goed uitziet
Als de radiator er niet meer zo goed uitziet, is het nodig om de oude verf en eventuele roest te verwijderen voordat je begint met schilderen.
Er zijn verschillende methoden om de oude verf te verwijderen, waaronder schuren. Uiteraard kan je ook afbijtmiddel gebruiken. Heel effectief, maar soms kan het wel een knoeiboel worden.
Afhankelijk van de staat van de radiator kan het nodig zijn om ook roest te behandelen. Daarvoor kan je een speciale roestomvormer gebruiken, of je kan ontroesten door te schuren. Breng daarna altijd eerst een speciale anti-roestprimer aan voor het schilderen.
Product om roest om te vormen naar een stevige ondergrond voor verdere afwerking met de Hammerite Metaallakken en andere meest voorkomende lakken.
Product om roest om te vormen naar een stevige ondergrond voor verdere afwerking met de Hammerite Metaallakken en andere meest voorkomende lakken.
Zeer effective, beschermende grondlaag voor onbehandeld en verroest metaal binnen en buitenshuis.
Zeer effective, beschermende grondlaag voor onbehandeld en verroest metaal binnen en buitenshuis.
Stap 2: schilderen
De radiator schilderen met een roller, borstel of spray?
Je kan kiezen tussen een roller, borstel of spray om de radiator te verven. Gebruik je een roller of borstel, dan is het belangrijk om niet te veel verf in één keer aan te brengen. Zo voorkom je druipers, die anders snel kunnen ontstaan op het verticale oppervlak. Rol de verf uit van boven naar beneden en gebruik een borstel voor de moeilijk bereikbare kantjes.
Verf je de radiator met een spray, dan kan je het oppervlak van de radiator gemakkelijk gelijkmatig bedekken, vooral op lastig bereikbare plaatsen. Zorg ervoor dat je de spuitbus op voorhand goed schudt en breng meerdere dunne lagen aan. Extra tip: draai de spuitbus ondersteboven en spuit dan even na, om de spuitkop schoon te maken na gebruik.
Ongeacht de gekozen methode, controleer je best altijd de droogtijd van de verf. Wanneer de verf goed droog is, wacht je liefst ook nog eens minstens 24 uur om de radiator weer in gebruik te nemen.
Hoeveel lagen verf op de radiator?
Over het algemeen worden twee tot drie lagen verf aanbevolen voor een goede dekking en duurzaamheid, maar het hangt er ook wel een beetje van af welke soort verf je gebruikt.
Gebruik je bijvoorbeeld de radiatorlak van Hammerite op een radiator die nog in goede staat is, dan kan één laag al voldoende zijn. Had je veel opknapwerk aan de verwarming, dan zal een tweede laag waarschijnlijk eerder een noodzaak dan een optie zijn.
Werk je met een aangepaste primer en een watergedragen lak, dan heb je van elk sowieso minstens al één laag nodig. Met een spuitbus, ten slotte, spuit je altijd meerdere dunne laagjes. Daar bekijk je best de dekkingsgraad na elke laag die je aanbrengt.
Laat in ieder geval zeker altijd voldoende droogtijd tot aan een nieuwe laag.
ℹ️ Welke verf voor je radiator?
Het kiezen van de juiste verf is essentieel voor het schilderen van een radiator. Het is belangrijk om geen gewone muurverf te gebruiken, aangezien die niet bestand is tegen hoge temperaturen. Muurverven zijn zeker ook niet krasvast genoeg om op een radiator gebruikt te worden. Als ze al voldoende zouden hechten om erop te blijven.
In plaats daarvan kun je wél een speciale radiatorlak gebruiken, zoals de Hammerite radiatorlak of de Levis radiator verf "Expert Ferro Radiator". Ook andere hittebestendige verven zijn een uitstekende keuze.
Een ander alternatief zijn watergedragen lakken, die meer kleuropties en afwerkingen bieden. Deze lakken hebben geen sterke geur en vergelen niet, waardoor ze ideaal zijn voor lichte kleuren. Kies je voor een lak op waterbasis, dan is het heel belangrijk om een aangepaste primer te gebruiken voor de hechting.
Stap 3: rondom de radiator (optioneel)
Het kan nodig zijn om rond het oppervlak van de radiator ook nog wat op te frissen. Lelijke verwarmingsbuizen zouden je prachtige, pas geschilderde radiator wel een beetje kunnen verbrodden.
Eventueel kun je er dus voor kiezen om ook de buizen van de radiator mee te schilderen. Zorg ervoor dat je de juiste verf gebruikt, met andere woorden: verf die geschikt is voor de warme buizen.
Misschien wil je ook de muur achter de verwarming verven. Je kan bijvoorbeeld je radiator mee opnemen in een accentmuur, door de muur en de radiator in dezelfde kleur te schilderen. Bekijk in dat geval even ons stappenplan om muren te schilderen.
Kwalitatieve en hoogwaardige hittebestendige lakspray voor het behandelen van behandelde en onbehandelde ondergronden die bloodstaan aan zeer hoge temperaturen.
Kwalitatieve en hoogwaardige hittebestendige lakspray voor het behandelen van behandelde en onbehandelde ondergronden die bloodstaan aan zeer hoge temperaturen.
Hittebestendige lak voor het behandelen van behandelde en onbehandelde ondergronden die blootstaan aan zeer hoge temperaturen.
Hittebestendige lak voor het behandelen van behandelde en onbehandelde ondergronden die blootstaan aan zeer hoge temperaturen.
Checklist
- Ontvet en reinig goed
- Schuur de radiator
- Gebruik een aangepaste primer
- Verf je radiator
- Verf rondom de radiator (optioneel)
Handige helpers
Hulp nodig?
Zijn sommige stappen niet geheel duidelijk voor je, of wordt jouw specifieke situatie niet vernoemd in ons stappenplan, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je graag verder.